INSIDER

Van, ahol olcsóbb a fizetős, mint az ingyenes balatoni strand

Tombol a nyár, egész hétre fürdőidőt jósolnak, a balatoni szálláshelyek csúcsra járnak, ahogy a tóparti strandokon is hatalmas az élet. A Ripost strandkörképe két felkapott déli település fizetős és ingyenes strandját és árait vetette össze. Meglepő eredmény született.
  • Szerző: Ripost

Akár egy napra vagy egy hétvégére, netán egy hétre ugrik is le a család a Balatonra, nem mindegy, hogy hol strandol. Az autóval érkezőknek érdemes lehet felmérni a környék fürdőhelyeit, pár kilométer távolságra komoly árkülönbségeket találni, melyeken súlyos ezreket lehet spórolni.


Jól felszereltek a szabad strandok

A %Ripost% munkatársai Siófokon az ingyenes Aranypartot és a fizetős Nagystrandot, míg Balatonvilágoson az egyetlen szabad strandot és a fizetős Községi Strandfürdőt tesztelték.

A fizetős strandok közül a siófoki Nagystrandra egy 4 fős család 3300 forintos kedvezményes jeggyel mehet pancsolni, ám ha a gyermekek már elmúltak 14 évesek, akkor nekik is az 1300 forintos felnőtt jegyet kell kifizetni. Balatonvilágoson ugyanez a felállás csak 1800 forint, 18 éves kor felett 600 forint a beugró. Ugyanakkor szolgáltatások terén a szabad strandoknak sincs szégyenkezni valójuk. A toalett mindkét szabad strandon ingyenes, öltöző és játszótér is van, sőt, a balatonvilágosi szabad strandon tusolót és díjmentes pingpongot is találtunk.

„Minden nyáron lejövünk három hétre a Balatonra. A világosi szabad strandon megvan minden, meg amúgy is ez van közelebb a szálláshoz "– magyarázta Veres Pál, aki Budapestről érkezett nyaralni.

 

Teljes élménnyel kevesebbe kerül a fizetős fürdő

Annak, aki otthonról hozza az élelmet és a gyereknek is elég a tó adta élmény, annak ideális választás a szabad strand. Ám akiknek elképzelhetetlen a magyar tenger lángos, palacsinta, sör és vízibicikli nélkül, jobban járhatnak a fizetős helyekkel!

A  %% egy négy tagú családdal számolva hasonlította össze a balatonvilágosi fizetős strandot a siófoki ingyenessel, s a belépőnél érezhető árelőny hamar eltűnt a büfénél, illetve a szórakozási lehetőségeknél. A fizetős helyen négy sima lángosért 1760 forintot, míg a szabad strandon 3000 forintot kértek. Bár a gyerekeknek a fél literes kóla mindkét helyen 400 forint volt, a felnőttek két söre a fizetős kapun túl 980, míg az ingyenes helyen 1600 forintba került. Az ugráló várnál másfélszeres (két gyereknek fél órára 2400, illetve 3600 forint), az egy órás vízibicikli bérlésnél több mint kétszeres árkülönbséget találtunk: a fizetős helyen 2000, a nem fizetős strandon 4500 forint szerepelt az ártáblán… Összesítve egy négytagú család a balatonvilágosi fizetős strandon 10 140, az ingyenes siófoki helyen 13 900 forintot hagyhat ott ugyanazért az ételért, italért és szolgáltatásért.

Részletes összehasonlító táblázatunkat keresd a hétfői %% napilapban, melyből azt is megtudhatod, melyik balatoni településen találni 10-szeres árkülönbséget a fizetős strandok belépői között, s kiderül, hol érdemes szabadstrandokat keresni, valamint egy meglepő és elgondolkodtató érvet is találsz, ami a fizetős strandok mellett szól.

És ezeket olvastad már?