TÜZELŐÁLLÁS

Úszólegendánk állítja, elkezdődött Hosszú Katinka lejáratása

Aligha jön ki sértetlenül az úszószövetséggel vívott háborújából Hosszú Katinka, aki valójában régi problémákra hívta fel a figyelmet. Már a nyolcvanas évek olimpiai bajnokai is ezekkel küzdöttek.
  • Szerző: Ripost

Úgy tűnik, az úszószövetség évtizedek óta nem biztosít ideális felkészülési körülményeket a még oly sikeres versenyzőknek sem. Hosszú Katinka olyan problémákra hívta föl a figyelmet, amelyekkel 30 éve küzdenek – árulta el a %%-nak Szabó József korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónk.

Katka régóta tapasztalható problémákat említ, viszont ő olyan pozícióban van, hogy adnak a szavára.

Ha én mondanám, akkor leintenének, hogy hagyjál már a hülyeségeiddel, Joe.”

Szabó Joe elárulta: az ő idejében rendszeresen kérdezték tőlük a külföldi versenyeken, hogy hányan vannak a csapatban, és rendre furcsán néztek rájuk.

Mindig mondtuk, öten vagyunk, plusz az edző, Széchy Tamás.

Nem tudták elhinni, hogy nálunk nincs semmiféle stáb. Nincsenek mellettünk sportmasszőrök, terapeuták és biomechanikusok, akik elemzik a dolgokat. És ez a nyolcvanas években volt!

Katinka amerikai férje azonban nem ezt szokta meg, náluk elképzelhetetlen például az, hogy ne segítse egy népes szakértői stáb az úszókat.

30 éves a lemaradásunk.

"Ha az amerikaiak elmennek a vb-re, akkor 40 úszó mellett 40 segítő dolgozik. Ezzel szemben mi kimegyünk 25 versenyzővel, és tíz edzővel. Már a mi időnkben csodálkoztak ezen, most pedig már fantasztikumnak tűnik.”

Gyárfás Tamás kiemelte: a szövetség soha ennyit nem költött edzőtáborokba, fiatalokra, versenyzőkre, mint manapság. Hangsúlyozta azt is, hogy erős a kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatása, hatalmas a szponzori háttér.  

„Nem látok bele, de azt tudom, hogy félévente 860 millió forintot kap a szövetség, ebből azért futnia kéne azokra a dolgokra, amelyeket Katinka hiányolt. Semmire nem akarnak költeni, de azt elvárják, hogy mindenki hozza az eredményt.”

Katinka aligha fog sértetlenül kijönni az egyre durvuló pengeváltásból, ebben Szabó József egyetértett a %%-tal.

Keményen elkezdődött Katinka lejáratása, már azt is hallottam, hogy doppingvádakat emlegettek ellene.

Régóta küzdött a szövetséggel. Már októberben kiborult, amikor sokadszorra azt válaszolták neki, hogy nem tudnak segíteni. Csak most robbant ki az ügy.”

Szabó zárásként hozzátette: drukkol Katinkának, végig kell csinálnia, amit elkezdett. Ha kell, segítenek neki, és mellé állnak a régi úszóhősök… 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?