TÜZELŐÁLLÁS

Úszó­le­gen­dánk ál­lítja, el­kez­dő­dött Hosszú Ka­tinka le­já­ra­tása

Aligha jön ki sér­tet­le­nül az úszó­szö­vet­ség­gel ví­vott há­bo­rú­já­ból Hosszú Ka­tinka, aki va­ló­já­ban régi prob­lé­mákra hívta fel a fi­gyel­met. Már a nyolc­va­nas évek olim­piai baj­no­kai is ezek­kel küz­döt­tek.

Úgy tűnik, az úszószövetség évtizedek óta nem biztosít ideális felkészülési körülményeket a még oly sikeres versenyzőknek sem. Hosszú Katinka olyan problémákra hívta föl a figyelmet, amelyekkel 30 éve küzdenek – árulta el a -nak Szabó József korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónk.

Joe szerint évtizedes gondokat hozott elő a Hosszú-ügy (Fotó: mob.hu)
Joe szerint évtizedes gondokat hozott elő a Hosszú-ügy (Fotó: mob.hu)
EZEKET OLVASTAD MÁR?
Katka régóta tapasztalható problémákat említ, viszont ő olyan pozícióban van, hogy adnak a szavára.

Ha én mondanám, akkor leintenének, hogy hagyjál már a hülyeségeiddel, Joe.”

Szabó Joe elárulta: az ő idejében rendszeresen kérdezték tőlük a külföldi versenyeken, hogy hányan vannak a csapatban, és rendre furcsán néztek rájuk.

Katinka megteheti, hogy felhívja a figyelmet a régi gondokra (Fotó: MTI fotó)
Katinka megteheti, hogy felhívja a figyelmet a régi gondokra (Fotó: MTI fotó)

Mindig mondtuk, öten vagyunk, plusz az edző, Széchy Tamás.

Nem tudták elhinni, hogy nálunk nincs semmiféle stáb. Nincsenek mellettünk sportmasszőrök, terapeuták és biomechanikusok, akik elemzik a dolgokat. És ez a nyolcvanas években volt!

Katinka amerikai férje azonban nem ezt szokta meg, náluk elképzelhetetlen például az, hogy ne segítse egy népes szakértői stáb az úszókat.

30 éves a lemaradásunk.

"Ha az amerikaiak elmennek a vb-re, akkor 40 úszó mellett 40 segítő dolgozik. Ezzel szemben mi kimegyünk 25 versenyzővel, és tíz edzővel. Már a mi időnkben csodálkoztak ezen, most pedig már fantasztikumnak tűnik.”

Eközben a címlapon
Szabó József az 1988-as szöuli olimpián aranyérmet nyert 200 méter mellen (Fotó: MTI)
Szabó József az 1988-as szöuli olimpián aranyérmet nyert 200 méter mellen (Fotó: MTI)

Gyárfás Tamás kiemelte: a szövetség soha ennyit nem költött edzőtáborokba, fiatalokra, versenyzőkre, mint manapság. Hangsúlyozta azt is, hogy erős a kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatása, hatalmas a szponzori háttér.  

„Nem látok bele, de azt tudom, hogy félévente 860 millió forintot kap a szövetség, ebből azért futnia kéne azokra a dolgokra, amelyeket Katinka hiányolt. Semmire nem akarnak költeni, de azt elvárják, hogy mindenki hozza az eredményt.”

Katinka és férje hadban állnak a szövetséggel (Fotó: MTI fotó)
Katinka és férje hadban állnak a szövetséggel (Fotó: MTI fotó)

Katinka aligha fog sértetlenül kijönni az egyre durvuló pengeváltásból, ebben Szabó József egyetértett a -tal.

Keményen elkezdődött Katinka lejáratása, már azt is hallottam, hogy doppingvádakat emlegettek ellene.

Régóta küzdött a szövetséggel. Már októberben kiborult, amikor sokadszorra azt válaszolták neki, hogy nem tudnak segíteni. Csak most robbant ki az ügy.”

Szabó zárásként hozzátette: drukkol Katinkának, végig kell csinálnia, amit elkezdett. Ha kell, segítenek neki, és mellé állnak a régi úszóhősök…