ÚTISÚGÓ

TOP10 beltéri program rossz időre

Tíz tö­ké­le­tes bel­téri prog­ram or­szág­szerte: be­le­kós­tol­ha­tunk a vil­lám­ké­szí­tésbe, Öve­ges pro­fesszor kí­sér­le­te­i­vel szó­ra­koz­ha­tunk, meg­néz­he­tünk egy igazi nap­ki­tö­rést, min­dent meg­tud­ha­tunk a fák­ról, vul­kán gyom­rá­ban sé­tál­ha­tunk és be­le­pil­lant­ha­tunk a leg­hí­re­sebb ke­rá­mia­gyár tit­ka­iba vagy a lo­vag­kor vi­lá­gába
  • Szerző: RIPOST

FUTURA – Tudománykedvelőknek

Mosonmagyaróváron  a természettudományok rejtélyes világát tapasztalhatjuk meg a számtalan elképesztő játék, kiállítás és show közben. Van itt a nagyobbaknak Pániklabor szabadulós játék, villámokat generálhatunk a Tesla transzformátorral, modellezhetjük az űrkutatást, kipróbálhatjuk a repülőgép-szimulátort és még rengeteg dolgot.    

CSOPA – Fizikarajongóknak

A budapesti Csodák Palotájában hasonlóan tudományos ihletésű, fantasztikus játékokkal találkozhatunk. Ha óriás zongorán játszanánk, kipróbálnánk, milyen a gigantikus optikai csalódás vagy elheverednénk egy igazi fakírágyon, feltétlenül keressük fel az Öveges professzor megálmodta fizikai csodapalotát. 

PANNON CSILLAGDA – Űrfürkészeknek

Bakonybél Zirc és a Bakony legmagasabb hegyének közelében álló község, s amellett, hogy Cseh Tamás gyakran táborozott itt, nevezetessége, hogy nagyon alacsony a fényszennyezettsége. Épp ezért is épült meg itt a hatalmas csillagvizsgálóval felszerelt planetárium. Beöltözhetünk űrhajósnak, láthatunk napkitöréseket, űrjáró autót, sőt, egy fantasztikus 3D moziban is kutathatjuk az ismeretlen világűrt. 

Eközben a címlapon

TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM – Kalandvágyóknak 

Poroszló ikonikussá vált épületét felröppenő madárról mintázott tornyáról már messziről megismerjük. Mit találunk itt a 4 szinten? Európa legnagyobb édesvízi akváriumét fura csőrös halakkalés minden honos vízi élőlénnyel, hüllőket és kétéltűeket, 3D mozit, a tetőn egy teljes panorámát adó kilátót.

A 10 hektáros parkjában - ha az időjárás engedi - honos állatokkal találkozhatunk, mint a pöttyös dámvadak, a fekete kabátos kormoránok vagy a vidáman sürgő-forgó vidrák. Az állati bemutató után még mindig számos programra tudunk benevezni: vannak vízi játékok, csónaktúrák vagy a tó közepébe kalauzoló vízi sétány, de kerékpározni és vízitúrázni is lehet. Megjegyzés a felnőtteknek: kiváló tiszai halászlevet lehet kapni a környéken.

TAPOLCAI-TAVASBARLANG - Extrém barlangászoknak

Tapolca a Balatonnál akkor is jó választás, ha már nincs strandszezon. Ugyanis kirándulóhelynek sem utolsó, kiváló pisztrángot ehetünk a környéken, és ami még fontosabb, hogy egy egész napos fedett programot is tervezhetünk úgy, hogy igazából egy természeti csodában töltjük el jelentős részét. Ez pedig nem más, mint a körbe sétálható és csónakázható tavasbarlang.  A barlang felett egy egészen gazdag látnivalót és interaktív játékokat vegyítő látogatóközpont épült pár éve.   

Kemenes VULKÁNPARK - Katasztrófaelhárítóknak

Celldömölk mellett van egy kihunyt, régi vulkán, aminek besétálhatunk a belsejébe, de ez még nem minden! Kipróbálhatjuk, milyen egy vulkán vagy gejzír kitörés, interaktív űrutazást tehetünk a Marsra és a Jupiterre is. Csobbanj egyet a Vulkánfürdőben is!

MINIVERSUM – Modellezőknek és vasutasoknak

Magyarország legnagyobb terepasztalán a vonatozás, a modellezés, az irányítás és a makettház-építés minden szépségét megismerhetik a gyerekek. A részletgazdag, folyamatosan mozgásban lévő terepasztalon pedig Magyarország, Ausztria és Németország nevezetességei, jellegzetes tájai elevenednek meg.  TIPP! Ha tetszett a Miniversum, érdemes felkeresni a másik nagy modellkiállítást Keszthelyen is, ahol Magyarország legtöbb furcsa múzeumát is megnézhetjük egy füst alatt. 

ZSOLNAY Kulturális Negyed – Művészlelkeknek

Pécs kulturális negyede egy igazi elvarázsolt világ. Nagyon sok szép kerámiát láthatunk, bekukkanthatunk a gyár titkaiba, ahol megtanulhatjuk és kipróbálhatjuk, hogyan kell azokat megfesteni és kiégetni. Van kakaóbár és bábszínház a gyerekeknek, babzsákfotelek az ücsörgéshez, csupa rózsaszín kiállítás, bekukkanthatunk a Varázstérbe. 

VARÁZSHEGY – Kis biológusoknak  

A Budapesti Állatkert nagy sziklájának a gyomrában összesen négy izgalmas szintet járhatunk be, ahol az őstengerektől elkezdve a mikroszkopikus és rovarvilágon át megismerkedhetünk a Darwin laborral, az óriás élőlények életével. Az Űrbázison a Marslakókat, a Sötétlabirintusban pedig a denevéreket leshetjük meg. Természetesen érdekes 3D filmeket és igazi állatbemutatókat is láthatunk baglyokkal, majmokkal.   

DIÓSGYŐRI VÁR – hős lovagoknak

A Diósgyőri vár egy felújított középkori várkastély a Bükk hegység ölelésében, Miskolc belvárosától 5 km-re. A mesés környezetben fekvő királynéi vár izgalmas kaland az egész családnak. Lovagterme a korabeli Közép-Európában az egyik legnagyobb ilyen rendeltetésű csarnok volt, mely a felújításnak köszönhetően visszanyerte régi pompáját. A falakat egészalakos páncélok, királyi címeres zászlók, kardok, és pompás női öltözékek díszítik.

A mai szemlélőnek a lélegzete is eláll a patinás építészeti megoldások láttán,de a legmegkapóbb talán a Lovagterem egyedi atmoszférája,amely megidézi a lovagkirály hétköznapjait, és azt az időszakot, amikor még a Diósgyőri várra figyelt egész Európa.