BIZARR

Õrület, kiket rejteget a Buckingham-palota!

Naponta hallunk híreket arról, mi történik a Buckingham-palotában, de arról kevesebb szó esik, milyen ott a hétköznapi élet - különösképpen az ott dolgozóké. Kukkantsunk be tehát egy kicsit más szemmel a királyi család otthonába, elképesztő munkakörökre vesznek fel alkalmazottakat!
  • Szerző: Ripost

Ma már igencsak furcsának hangzanak ezek a foglalkozások, pedig a palotában igenis szükség van rájuk! Ráadásul némelyiknek több száz éves hagyománya van...

1. Cipőbetörő

A bőrcipőknek kell egy kis idő, mire alkalmazkodnak a viselőjük lábához, és ez sokszor elég fájdalmas folyamat. Nagy-Britannia királynője nem is maga járatja be a cipőit: van erre egy külön ember, aki elszenvedi, amit el kell.

2. Királyi óraállító

Nagyjából ezer darab mechanikus óra található a palotában, nem csoda, hogy szükség van valakire, aki felhúzza, beállítja őket, és gondoskodik a karbantartásukról.

3. Uszályhordozó

Bizonyos alkalmakon a királynő hosszú, bíborvörös uszályos ruhában mutatkozik; és a nehéz, hosszú textilt mégsem cipelheti ő maga!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

által megosztott bejegyzés,

4. Királyi csillagász

A pozíció 1675 óta létezik, és a csillagász feladata minden fontos égi eseményről tájékoztatni a királynőt.

5. Zászlófelvonó

Amikor a királynő nem tartózkodik a palotában, fent van a zászló; amikor hazaérkezik, leeresztik. Nem könnyű a zászlófelvonónak, hiszen a nap minden percében tisztában kell lennie a királynő programjával.

6. Hattyúszámláló

Ketten töltik be ezt a felelősségteljes posztot, feladatuk, hogy időnként összegyűjtsék, megszámolják és megjelöljék a királynő hattyúit. Ugyanis a 12. századból eredő hagyomány szerint minden hattyú a királynőé, ami a Temzén úszik.

7. Királyi hússzeletelő

Önálló munkakör a királyi asztalra szánt húsok felszeletelése, és bárki nem is végezheti: évszázadok óta apáról fiúra száll a hentesség joga.

8. Festménygondnok

Csaknem tízezer, nagy értékű műalkotás található a palotában; ezekről folyamatosan gondoskodni kell: például nem lehetnek porosak.

9. Királyi lovász

Valaha az egyik legfontosabb munkakör volt, hiszen az uralkodók sokat közlekedtek lóháton. Ma már inkább formális a pozíció, bár a lovászra szükség van, hiszen rengeteg olyan ünnepséget tart az udvar, amikor felvonul a gárda.

10. Nemesi őrök

Ma már többnyire a turistákkal foglalkoznak: történeteket mesélnek nekik, velük lehet közös felvételeket készíteni, és bemutatják a legérdekesebb látnivalókat.

És ezeket olvastad már?