NÍNÓ

Riadó, újfajta halálos méreg árasztja el a magyar drogpiacot

Veszélyes, eddig itthon ismeretlen drogot fogtak a reptéri pénzügyőrök. A több mint félkilós csomag Kínából érkezett és fitnesztermékként adták postára. A csomag fentanilt tartalmazott, amiből már 2 milligramm is halált okozhat. A most lefülelt porszerû anyagból akár 5 millió adagnyi kábítószert is elő lehet állítani. A szakértők attól tartanak, hogy már eláraszthatta a magyar piacot a gyilkos drog.
  • Szerző: Ripost

Feltűnt a „kínai fehér” nevű haláldrog Magyarországon! Rendkívül veszélyes csomagot fogtak a Liszt Ferenc Repülőtér pénzügyőrei. A több mint fél kilós csomagban egy fentanil nevű fehér por volt. Ez az a rettegett haláldrog, ami miatt riadót fújtak Amerikában és nemrég már Európában is.

A szintetikus ópiátszármazék rendkívül mérgező, heroinpótléknak használják. A magyar rendőrségnek és vámosoknak eddig még nem volt dolguk vele.

„Az anyagot illegális teljesítményfokozónak hittük. De a vizsgálat eredményeire mi sem számítottunk! Egy iszonyúan veszélyes, nálunk eddig ismeretlen drogot fogtunk, ami akár bőrön át is felszívódhat a szervezetbe” – mondta el a %%-nak Leopold Róbert, a NAV vámszakmai szóvivője. Hozzátette: kellően elővigyázatosak voltak, így sem pénzügyőr, sem más reptéri alkalmazott nem került veszélybe, mert a port nem szedték ki a csomagolásából, és a laboratóriumba is bontatlanul küldték el. Magyarországon ez volt az első fentanilfogás, az ügyben feljelentést tettek.

A %Ripost% megkereste dr. Zacher Gábor toxikológust, aki rendkívül veszélyesnek nevezte az itthon még újnak számító szert:

„Eddig az Egyesült Államokra és a skandináv országokra – ahol már egy rendőr is belehalt a szerrel való érintkezésbe – volt jellemző ennek a szernek a használata, rendkívül sok áldozatot szedett, itthon viszont még nem fordult elő. A használattól számított 20-25 másodpercen belül kifejti hatását. Először a pupillák válnak tűhegyessé, majd előjönnek a súlyosabb tünetek is” – hozzátette, hogy a légzésleállás miatt perceken belül agykárosodást szenvedhet a fogyasztó, illetve rövid időn belül a halál is beáll túladagolás esetén.

Egy adag 100-200 mikrogrammnyi szert jelent, amit a dílerek 3-4 ezer forintért adnak el. Ebből hamar kiszámolható, hogy a pénzügyőrök által fogott fél kilónyi drog akár 5 millió adag is lehet, 20 milliárd forint értékben. A szer Kínából került Európába, és most is onnan érkezett. Sajnos az interneten is lehet rendelni, ezért sokan attól félnek: ez a mostani nagy drogfogás csak a tünete annak, hogy már eláraszthatták az új haláldroggal a magyar piacot is.

Az Amerikában több tízezer ember haláláért felelős fentanil nevű szintetikus drog és származékai most kezdenek Európában is elterjedni. Korábban a kontinensen csak a skandináv országok voltak érintettek, de tavaly már Angliában is riadót fújtak: több mint 60 ember halt meg miatta! A szer kínai vegyi laborokból érkezik, ezért hívják „kínai fehérnek”, de több különböző vegyületként is megtalálható a drogpiacon. Az olcsó előállítás miatt rendkívül gyorsan terjed. Egyik változatát az amerikai hadsereg vegyi fegyverként tartja számon.

 

És ezeket olvastad már?