NÍNÓ

Riadó, új­fajta ha­lá­los méreg árasztja el a ma­gyar drog­pi­a­cot

Ve­szé­lyes, eddig itt­hon is­me­ret­len dro­got fog­tak a rep­téri pénz­ügy­őrök. A több mint fél­ki­lós cso­mag Kí­ná­ból ér­ke­zett és fit­nesz­ter­mék­ként adták pos­tára. A cso­mag fen­ta­nilt tar­tal­ma­zott, ami­ből már 2 mil­li­gramm is ha­lált okoz­hat. A most le­fü­lelt por­szerű anyag­ból akár 5 mil­lió adag­nyi ká­bí­tó­szert is elő lehet ál­lí­tani. A szak­ér­tők attól tar­ta­nak, hogy már el­áraszt­hatta a ma­gyar pi­a­cot a gyil­kos drog.

Feltűnt a „kínai fehér” nevű haláldrog Magyarországon! Rendkívül veszélyes csomagot fogtak a Liszt Ferenc Repülőtér pénzügyőrei. A több mint fél kilós csomagban egy fentanil nevű fehér por volt. Ez az a rettegett haláldrog, ami miatt riadót fújtak Amerikában és nemrég már Európában is.

A szintetikus ópiátszármazék rendkívül mérgező, heroinpótléknak használják. A magyar rendőrségnek és vámosoknak eddig még nem volt dolguk vele.

EZT OLVASTAD MÁR?

„Az anyagot illegális teljesítményfokozónak hittük. De a vizsgálat eredményeire mi sem számítottunk! Egy iszonyúan veszélyes, nálunk eddig ismeretlen drogot fogtunk, ami akár bőrön át is felszívódhat a szervezetbe” – mondta el a -nak Leopold Róbert, a NAV vámszakmai szóvivője. Hozzátette: kellően elővigyázatosak voltak, így sem pénzügyőr, sem más reptéri alkalmazott nem került veszélybe, mert a port nem szedték ki a csomagolásából, és a laboratóriumba is bontatlanul küldték el. Magyarországon ez volt az első fentanilfogás, az ügyben feljelentést tettek.

A megkereste dr. Zacher Gábor toxikológust, aki rendkívül veszélyesnek nevezte az itthon még újnak számító szert:

„Eddig az Egyesült Államokra és a skandináv országokra – ahol már egy rendőr is belehalt a szerrel való érintkezésbe – volt jellemző ennek a szernek a használata, rendkívül sok áldozatot szedett, itthon viszont még nem fordult elő. A használattól számított 20-25 másodpercen belül kifejti hatását. Először a pupillák válnak tűhegyessé, majd előjönnek a súlyosabb tünetek is” – hozzátette, hogy a légzésleállás miatt perceken belül agykárosodást szenvedhet a fogyasztó, illetve rövid időn belül a halál is beáll túladagolás esetén.

Egy adag 100-200 mikrogrammnyi szert jelent, amit a dílerek 3-4 ezer forintért adnak el. Ebből hamar kiszámolható, hogy a pénzügyőrök által fogott fél kilónyi drog akár 5 millió adag is lehet, 20 milliárd forint értékben. A szer Kínából került Európába, és most is onnan érkezett. Sajnos az interneten is lehet rendelni, ezért sokan attól félnek: ez a mostani nagy drogfogás csak a tünete annak, hogy már eláraszthatták az új haláldroggal a magyar piacot is.

Eközben a címlapon
Az Amerikában több tízezer ember haláláért felelős fentanil nevű szintetikus drog és származékai most kezdenek Európában is elterjedni. Korábban a kontinensen csak a skandináv országok voltak érintettek, de tavaly már Angliában is riadót fújtak: több mint 60 ember halt meg miatta! A szer kínai vegyi laborokból érkezik, ezért hívják „kínai fehérnek”, de több különböző vegyületként is megtalálható a drogpiacon. Az olcsó előállítás miatt rendkívül gyorsan terjed. Egyik változatát az amerikai hadsereg vegyi fegyverként tartja számon.