INSIDER

Ret­teg­nek a szü­lők: netes játék fe­nye­geti a ma­gyar ti­ni­ket

Vi­lág­szerte 130 fi­a­tal ha­lá­lát okozta eddig egy in­ter­ne­ten ter­jedő gyil­kos "játék", a Kék Bálna. Leg­utóbb Jász­vá­sá­ron öt diák kí­sé­relt meg ön­gyil­kos­sá­got, egy fe­ke­te­halmi fi­a­tal pedig fel­akasz­totta magát egy er­dő­ben.

Életveszélyes divatőrület terjed a világhálón, amely már a magyar határ közelében is szedett áldozatokat, és nálunk is veszélyeztetheti a fiatalokat! A Kék Bálna elnevezésű „játékról” van szó, melynek az a lényege, hogy a kamaszok furcsa feladatok elvégzésére veszik rá egymást: például öncsonkításra, vagy az éjszaka közepén, ugyanabban az időpontban ugyanannak a horrorfilmnek a megnézésére, majd sajátos, gyakran véres rituálék elvégzésére.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rituálénak sokszor az a vége, amikor a feladatokat kiosztó személy különböző módon ráveszi a játékosokat, hogy öngyilkosságot kövessenek el. Ez sajnos többüknek sikerült is, a hírek szerint a Kék Bálna eddig 130 áldozatot szedett – legalábbis ennyi esetre derült fény. A „játékban” részt vevő fiatalok leggyakoribb öngyilkossági módszere, hogy megfullasztják vagy felakasztják magukat.

Ha meghalsz, nyertes vagy!

„Az öngyilkos fiatalok boldogan haltak meg, azt kínáltam nekik, amiben életükben soha nem részesedhettek: melegséget, megértést, kapcsolatot” – nyilatkozta az eredeti játék már börtönben lévő orosz kitalálója, Filipp Bugyejkin, aki szerint a nyílt csoport létrehozásával nem az volt a célja, hogy bárkit is öngyilkosságba kergessen, hanem azon volt, hogy minél több lájkot szerezzen.

A csoport eredetileg a magukat magányosnak érző, a szerelemben csalódott, magatehetetlen, vagy akár kövér fiataloknak szólt, akik nyilvánvalóan könnyebben hajlamosak az öngyilkosságra. A mentor eleve vesztesnek állította be őket, az élet értelmetlenségéről beszélt. Aljas módon dolgozta meg pszichológiailag is áldozataikat, végül rászedve őket az öngyilkosságra. A mentorok jellemző mondata szörnyű: „Ha öngyilkos leszel, nyertél!”

A játék részleteiről és arról, hogy a gyerekek miért engedelmeskednek a szörnyű parancsoknak, a szombati -ban találsz válasz!

Eközben a címlapon
Az öngyilkossági segélyvonalak segítséget nyújtanak az arra rászorulóknak. Ha Önnek vagy egy ismerősének támogatásra van szüksége, vegye fel a kapcsolatot a segélyvonallal. Ha aggódik egy ismerőse miatt, bátorítsa őt is a segélyvonal megkeresésére. Telefon: 116-123. Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes!