INSIDER

Rej­té­lyes tűz­gömb szá­gul­dott át Ma­gyar­or­szág fe­lett

Szinte alig vette észre va­laki, hogy 2017 május 16-ának éj­jele mi­lyen kü­lön­le­ges volt. De sze­ren­csére nem­csak az ál­mat­lan­ság­ban szen­ve­dők lát­ták, amint a ko­rom­sö­tét ég­bol­ton egy va­kí­tóan fé­nyes tűz­gömb hú­zott ke­resz­tül.
  • Szerző: Ripost

Pilisi Parkerdő időjárásfigyelő webkamerája 23 óra előtt felvette a hátborzongató égi jelenséget. Bár látszik, hogy igen távol van...

Mint kiderült, valójában nem Magyarország felett száguldott át a ragyogó objektum, hanem Szlovákia területén haladt keresztül és Ukrajna felé távozott. Csak azért észlelhették nálunk is, mert a fényessége meghaladta az -5 magnitúdót, így nagy távolságra is jól látszódott a sötétben. (Csak viszonyításként, a Nap -25, a Hold fényessége -12 magnitúdó körül van.)

Liptó környékén, Kassán és több kisebb településen is észlelték a tűzgömböt. Később a tátralomnici Csillagászati intézet is megerősítette, hogy egy igen nagy fényességű meteorit szelte át az eget 22:54-kor.

Arról egyelőre nem tudni, hogy az űrkőzet teljes egészében elégett-e a légkörben, vagy becsapódott valahol Ukrajna, esetleg Oroszország területén. Ha becsapódott, akkor sem biztos, hogy egyből rábukkannak a maradványaira. Tavaly ilyenkor Csehországban csapódott be egy hasonló meteorit, és érdekes módon éppen tegnap találtak rá a 134 grammos kőzetdarabra, pedig hosszú időn át 100 önkéntes kereste...