BOZÓT

Név­te­len bank­kár­tyá­val fi­zet­ték a ná­lunk le­tar­tóz­ta­tott ter­ro­ris­tát

Mi­u­tán az Eu­ró­pai Uni­óba ér­ke­zett, név nél­küli bank­kár­tyát ka­pott az a szír férfi, aki a gyanú sze­rint az Isz­lám Állam egyik ve­ze­tője volt - az in­for­má­ciót meg­erő­sí­tette a férfi ügy­védje az M1-nek. Úgy tudni, hogy ha­vonta 500 eurót, vagyis több mint 150 ezer fo­rin­tot utal­tak a kár­tyára - hang­zott el az M1 Hí­r­adó­já­ban.
  • Szerző: Ripost

A férfi 2016-ban érkezett Európába, tavaly decemberben akadt fenn egy ellenőrzésen, Ferihegyen. Vasárnap rendelte el letartóztatását a magyar bíróság. Tagadja, hogy terrorista lenne. Az M1 információi szerint azzal védekezik, hogy valójában a görög titkosszolgálat ügynöke.

Állítólagos titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozva szerette volna elkerülni a letartóztatást a terrorcselekménnyel gyanúsított Hassan F. Bírósági meghallgatásán a férfi azt mondta, hogy a görög titkosszolgálat ügynöke, és azon dolgozik, hogy minél több, Európába szökött dzsihadistát rendőrkézre juttasson

Azt ígérte, hogy többet is elárul, ha a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai egyedül hagyják a tárgyalóteremben a bíróval és a védőjével. Ajánlatát a bíróság elutasította, a TEK pedig vizsgálja annak komolyságát.

Sok olyan dolgot mondott a tárgyaláson a férfi, amivel megpróbálja magát kihúzni az ügyből – mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója. Minden információt, ami a férfi szájából elhangzik, megvizsgálnak, akár nemzetközi partnerek segítségével is – tette hozzá.

Terrorszervezettel nem működik együtt egy hatóság sem

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek azt mondta, hogy nincs az a titkosszolgálati érdek, ami miatt a görögök, vagy bármely európai ország hatóságai együttműködnének az Iszlám Állam egyik vezetőjével.

Hassan F. ügye hétfőn az Országgyűlésben is szóba került. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a szír férfi esete is bizonyítja, hogy a migránskártyákkal Brüsszel terroristákat is pénzelhet.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: ez a brutális dzsihadista legalább húsz ember kivégzésével hozható összefüggésbe, jellemző módon menekültnek állította be magát, anonim bankkártyát is kapott. „Ennyit arról, hogy ezeket a kártyákat mennyire lehet ellenőrizni” – fogalmazott az államtitkár.

Hassan F. a gyanú szerint 2016-ban Szíriában az Iszlám Állam emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított.

Eközben a címlapon
A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi Homs városában bosszúból, és a lakosság megfélemlítésére kivégezte egy család húsz tagját, mivel egyikük megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez.

Hassan F. emellett szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is. A férfi ellen a Fővárosi Nyomozó Ügyészség folytat eljárást. Hassan F. mindent tagad, azt állítja, összetévesztik valakivel.