INSIDER

Né­meth Szi­lárd: Biz­ton­sá­gunkra min­den ed­di­gi­nél több pénz jut 2020-ban

A 2020-as költ­ség­ve­tés fó­ku­szá­ban a csa­lád­vé­delmi ak­ció­terv áll, ezért is hív­ják a "gyer­me­ket ne­velő ma­gyar csa­lá­dok költ­ség­ve­té­sé­nek". A jövő évi bü­dzsé je­len­tős gaz­da­ság­vé­delmi ak­ció­ter­vet is tar­tal­maz, hogy min­den es­he­tő­ségre fel­ké­szülve meg­őriz­zék a ma­gyar gaz­da­ság ered­mé­nyeit.

A gazdaság és a  családok további növekedésének alapja a biztonság – mutatott rá Németh Szilárd.

EZT OLVASTAD MÁR?
A magyar emberek, Magyarország biztonságát elsősorban a Magyar Honvédség kell, hogy garantálja

- szögezte le az államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján, megjegyezve, Magyarország napjainkban Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Megtudtuk: a  2020-as költségvetésben minden eddigi rekordot megdönt a biztonságra fordítható összeg.

A honvédelmi költségvetés 103 milliárd forinttal, mintegy 20 százalékkal nő az ez évihez képest.  A 616 milliárd forintos honvédelmi költségvetésből folytatják a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program megkezdett fejlesztéseit is. Elmondta:a teljes keretből 216 milliárd forint jut a fejlesztésekre.

Ez tartalmazza többek között a Gripen  vadászgépek költségeit, a további helikopter-beszerzéseket, a szárazföldi haderőnem fejlesztéseit, köztük harckocsik, vállról indítható páncéltörők beszerzését, továbbá a "digitális katona" program keretén belül további egyéni felszerelési fejlesztéseket - fejtette ki.

2020-ban nem csak a rendvédelmi, hanem a honvédelmi ágazatban is folytatódik a béremelés.

Ennek részleteiről a kormány  a nyáron dönt.  A magyar katonák illetménye 2019-re átlagosan 50 %-kal emelkedett.

Eközben a címlapon
 A nyáron „óriásira nőtt a Balkánon a forgalom". Az embercsempészek és a "Soros-féle álcivilek" rendszeresen tesztelik a magyar határokat. Magyarországon kétszeresére nőtt a "tesztüzem" - fogalmazott az államtitkár, aki elmondta, hetente több mint kétszáz embert fognak el a rendőrök és a katonák a magyar határokon.  Ezért  döntött úgy a kormány, hogy június elsejétől a katonák ismét részt vesznek a határvédelmi feladatokban.