POLITIK

Nem hi­szünk a sze­münk­nek: hi­he­tet­le­nül el­szállt itt­hon a vaj ára

Két­szer annyit kér­nek ma a va­jért a bolt­ban, mint ta­valy ilyen­kor. Szá­mos zsí­ros tej­ter­mék, il­letve az azok­ból ké­szülő sü­te­mé­nyek ára is re­kor­do­kat dönt.
  • Szerző: Ripost

Hihetetlen: míg a 200 grammos magyar vaj tavaly augusztusban 349 forintba került az egyik szupermarketben, most ugyanott ugyanazért a márkáért 689 forintot kérnek. A Kunsági 100 grammos vaj ára is megduplázódott egy év alatt: 169 forintról 339 forintra emelkedett. Egy másik áruházláncnál pedig a 100 grammos belga vaj 2016-ban 199, idén szeptemberben pedig 399 forintot kóstál.

EZT OLVASTAD MÁR?
Drágább lett a vaj, mint a Nutella!

A vaj áremelkedése a cukrászdákra is kihat. A cukrászok évekig küzdöttek azért, hogy csak azok a termékek viselhessék a tradicionális magyar sütemények nevét, amik a klasszikus receptúra alapján készülnek, vagyis amik nem margarint, hanem vajat tartalmaznak. Ahogy Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének vezetőségi tagja lapunknak megjegyezte: a vaj és a tejszín ára is érezhetően magasabb, ami 20-25 százalékos drágulást hoz a cukrásztermékek terén.

Kevesebb a tehén, nagyobb az igény Az Európai Unió két évvel ezelőtt eltörölte a tejkvótát, ami lenyomta a tej felvásárlási árát. Emiatt sok gazdálkodó csődbe ment – és kevés lett a minőségi tej. Időközben viszont kiderült, hogy a vaj egészségesebb a margarinnál, így tömegek kezdték el újra fogyasztani. Ráadásul Kína is felfedezte magának a magas tejzsírtartalmú táplálékokat, amiket Európából szerez be. A helyzetet tovább nehezíti, hogy Magyarországon viszonylag alacsony, 3,8 százalékos a tej zsírtartalma, szemben a finnekkel, ahol 4,3 százalék. Így könnyen kiszámolható, hogy egy kiló 82 százalékos zsírtartalmú vajhoz hazánkban mintegy 22, Finnországban viszont csak 19 liter tej szükséges.

Már július 7-i számunkban figyelmeztettünk a tejföl drágulására. Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke akkor azt mondta: a hazai tejtermelők jobb árat kapnak külföldön, ezért nincs itthon elég alapanyag a vajkészítéshez.

– A szintén magas zsírtartalmú tejszínből egyenesen behozatalra szorul Magyarország. A kialakult helyzet miatt pedig nem csak vajból, de tejfölből is hiány lehet hazánkban – figyelmeztet most is a szakember.

Mivel váltható ki a vaj? Az állati eredetű zsiradékot helyettesíthetjük margarinnal, kókuszzsírral vagy olívaolajjal. A kenyérre kenhetünk vaj helyett mézet, lekvárt vagy mogyorókrémet. Bizonyos esetekben a mascarpone szintén jó helyettesítő, desszert alapanyagnak is kiváló.