RIPOSTER

Nagy a fel­há­bo­ro­dás: Ka­mera előtt pusz­tult el 5 kis­gó­lya Bo­gyisz­lón

Ezrek dü­hön­ge­nek a Fa­ce­boo­kon, mert a nézők szeme lát­tára öt kis­gó­lya pusz­tult el Bo­gyisz­lón, egy web­ka­mera előtt. Az eső ugyanis fel­gyü­lem­lett a ma­da­rak mes­ter­sé­ges fész­ké­ben. Az ál­lat­vé­dők sze­rint a Duna-Dráva Nem­zeti Park­nak meg kel­lett volna men­te­nie a fi­ó­ká­kat, de a szak­em­be­rek­nek más a vé­le­mé­nyük. A té­má­ról ha­tal­mas vita bon­ta­ko­zott ki.
  • Szerző: RIPOST

„Mennyit ér egy gólya élete?” – ezt a kérdést tette fel Marton András madármentő a Facebookon. A hosszú történetéhez egy sokkoló fotót is mellékelt: öt elpusztult fióka mellett gubbaszt a gólyamama. A szomorú eset Bogyiszlón történt, a mesterségesen egy villanyoszlopra épített gólyafészekben zajló eseményeket pedig már régóta követhetik az érdeklődők webkamerán.

Az elmúlt napokban drámai pillanatoknak lehettek tanúi az élő adás nézői: az eső ugyanis felgyülemlett a fészekben, a gólyamama pedig próbálta volna kimenteni a kicsiket, de a helyzet egyre reménytelenebbnek bizonyult.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az öt kicsi hamar elpusztult, belefulladtak a vízbe. A madárvédő szerint lett volna esély a túlélésükre, ha kapnak engedélyt a kimentésükre. Az illetékes Duna-Dráva Nemzeti Park, a bogyiszlói önkormányzat és az állatvédő szervezetek is másképp vélekednek az alapvetően szomorú esetről.

A elérte az eset után ezrek által támadott Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságát is, hogy megtudja, mi a hivatalos álláspontjuk a történtekkel kapcsolatban. Závoczky Szabolcs elmondta: emberként, igazgatóként és állatvédőként is nagyon sajnálja a fiókákat és szüleiket, de emberi mulasztás nem történt, szerinte ez a természet rendje, amibe nekik nincs joguk beleavatkozni.

„Nem állíthatunk minden egyes fészekhez egy őrt, hogy felügyelje a madarakat. Nemrég arra is példa volt, hogy ugyancsak a természetes szelekció részeként halálra szurkáltak gólyaszomszédjai egy tojásokra vigyázó madarat. Ez természetes folyamat, ahogy a róka is elkapja az aranyos nyuszikat, a rókát pedig akár egy sas is elpusztíthatja, ha éhes”

– mondta a -nak a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, majd hangsúlyozta: sokkal több engedélyeztetést, munkát és szakértelmet igényel gólyafészekből, pláne esőben és szélben kimenteni a fiókákat, mint azt a laikusok gondolnák.

Eközben a címlapon

A történtekről további állásfoglalások a napilap pénteki számában olvashatók!