INSIDER

Min­den ed­di­gi­nél na­gyobb influ­en­za­jár­vány jöhet, most kell kérni az ol­tást

Nya­kun­kon az influ­en­za­jár­vány, ami dur­vább lesz a szo­ká­sos­nál. Az or­szá­gos tisz­ti­fő­or­vos sze­rint a hónap vé­gére egy­mil­li­óan is el­kap­hat­ják a kórt - ezért min­den­ki­nek azt ta­ná­csol­ják, adassa be a vé­dő­ol­tást, mert még pont meg­sze­rez­het­jük a vé­dett­sé­get, mi­előtt kitör a jár­vány! Az idei vak­cina az influ­enza H3N2 tör­zse ellen is véd - idén eddig ez okozta a leg­több meg­be­te­ge­dést.

Egy hét alatt több mint 11 ezren mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az utolsó adatok szerint.

Ez még nem járvány, de Müller Cecília országos tisztifőorvos arra számít, hogy a következő hetekben megugrik a betegek száma, ami

EZEKET OLVASTAD MÁR?

január végére elérheti az egymilliót!

Ráadásul újra elkezdődött az iskola és véget értek a szabadságolások, így gyorsabban terjed a betegség, mint az ünnepi időszakban. Müller Cecília elmondta:különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak érdemes oltatniuk magukat, számukra 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre.

Az oltás beadásától két hét kell a védettségig, így aki most beoltatja magát, még pont megszerezheti a védettséget a járvány kitörése előtt!

Az idei vakcinával  úgy tűnik, eltalálták, milyen törzs jön

Az influenzának számtalan vírustörzse van, ezért az oltóanyagból minden évben másfajta „koktélt” készítenek, megpróbálva eltalálni, hogy milyen törzsek lesznek abban az évben a legfertőzőbbek. A 2018/2019-es időszakban az EU-s ajánlás szerint az A törzs H1N1 és H3N2 törzsei elleni, valamint a B törzs tavalyi leggyakoribb változata elleni oltóanyag van a koktélban. Ebben a szezonban Magyarországon eddig a H3N2 és H1N1 jelenlétét mutatták ki a legtöbbször, így úgy tűnik, a szakembereknek sikerült eltalálniuk, mi ellen érdemes védekezni – nem úgy, mint tavaly, amikor sajnos a legtöbb megbetegedést egy új, B (yamagata) nevű törzs okozta, ami ellen nem védett a vakcina.

Eközben a címlapon

Durva lesz az idei járvány

A hosszú, meleg ősz miatt később jelentkezik ebben a szezonban az influenzajárvány, de minden eddiginél nagyobb lehet és sokáig tarthat- vélekednek a szakemberek.

Ráadásul újfajta, veszélyes mutációk megjelenésétől is félnek. Hogy milyenekkel, kiderül a szombati Ripost napilapból!

Fotó: MTI
Most kell beoltatni magunkat!

Az influenzavírus folyamatosan mutálódik, így nem lehet száz százalékosan védekezni ellene. A szakemberek mégis azt javasolják, hogy minél többen adassák be az influenza elleni oltást. Az oltás 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál elmaradnak a betegség súlyos szövődményei.

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár szerint a statisztikák azt mutatják, hogy az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma, és 30 százalékkal csökken a halálozás.

Még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, de nem árt sietni

– figyelmeztet Bense Tamás háziorvos. A további részletek a szombati Ripost napilapban!  

1,3 millió ingyenes vakcina van Aki nem jogosult ingyenes oltásra, 5290 forintért veheti meg a leggyakrabban használt 3 komponensű vakcinát. Az állam 1,3 millió ingyenes vakcinát biztosít a rizikós csoportoknak, ezt a háziorvostól kell kérni. Müller Cecília országos tiszt főorvos kiemelte, hogy a különböző krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 évnél idősebbeknek mindenképpen érdemes kérniük az oltást. A félévesnél idősebb gyerekek számára külön védőoltás van. Féléves kor alatt nem ajánlott az oltás, de a családtagoknak érdemes beoltatniuk magukat. A cukorbetegek, a magas vérnyomásúak, a szívbetegek, az asztmások, tüdőbetegek és az elhízottak is könnyebben kapják el a vírust.