RIPOSTER

Megdöbbentő, mi okozza a tűzesetek több mint harmadát!

Van olyan település, ahol az esetek felében ez okozza a tüzet. Magyarországon a 3. leggyakoribb tûzokozó... De mi lehet ez?

A rosszul elnyomott csikk!

Csak Nyitrán 113 tűzeset történt tavaly, ebből 39-et rosszul elnyomott csikkek okoztak - idézi a bumm.sk a nyitrai Járási Tűzoltó- és Műszaki Mentőszolgálat szakmai felügyelőjét.

A megdöbbentő szám miatt megkerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét, hogy Magyarországon van-e erre vonatkozó adat. Van bizony, a dohányzás nálunk is dobogós: a 3. leggyakoribb oka a tüzeknek, hogy rosszul vagy nem nyomják el a csikket a dohányosok!

Mukics Dániel hangsúlyozta, hogy

az esetek 99%-a emberi gondatlanságból történik: a vezető ok a nyílt láng, tehát például a gyertyák használata, a második leggyakoribb ok az elektromos zárlat, aztán a dohányzás következik a listán. 

Ugyanakkor nehéz egzakt számokat mondani, mert kevés esetben indul ún. tűzvizsgálati eljárás: tavaly a 21 054 tűzesetből csak ezer esetben nyomozták ki azt, hogy miért csaptak fel a lángok. Ilyen vizsgálatot csak akkor indítanak, ha valaki meghal vagy megsérül a tűzben, ha bűncselekmény történik, ha nagy házban, panelban üt ki tűz vagy ha az 1-től 5-ig terjedő skálán 3. fokozatú, vagy annál nagyobb tűzzel kell megküzdeniük a tűzoltóknak.

A szabadtéri tüzek okai pedig sokszor kideríthetetlenek: ahol több ezer hektár szántó vagy erdő leég, ott képtelenség bizonyítani, hogy valaki mondjuk az autója ablakán pöccintett ki egy égő csikket és ezzel okozta a hatalmas kárt. Tavaly 7857 ilyen tűzhöz vonultak ki a tűzoltók.

2015-ben 6514 lakás gyulladt ki: ennek következtében 108 ember halt meg és 836-an sérültek meg. Idén két hónap alatt már 23-an veszették életüket és 161 ember sérült meg a lakásban felcsapó lángok miatt, a tűzesetek  -  ezt nem lehet elégszer elismételni -  99%-a egy kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A zserbó, amivel a nagyit is lepipálod
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?