INSIDER

Megállíthatatlan a magyar tiniket öngyilkosságba hajszoló Kék Bálna?

Eddig két magyar áldozata van az öngyilkosságra buzdító kihívásnak, a szülők joggal aggódnak gyermekeikért. A hatóságok eddig nem hívták fel a figyelmet a valós veszélyre.

Már Magyarországon is megjelent a Kék Bálnának nevezett, interneten terjedő gyilkos játék, amely egyes adatok szerint eddig világszerte több mint 200 fiatal halálát okozta.

A %RIPOST% elsőként számolt be róla, hogy két diák öngyilkossága is a halálos játékhoz köthető, ám a rendőrség egyelőre nem vizsgálja a tragédia előzményeit. A %RIPOST% birtokába jutott bizonyítékok szerint a 15 éves Viktória és Péter bálnákat kezdett el rajzolni, hirtelen elfordultak szerető családjuktól, majd ígéretet tettek egymásnak: ha egyikük öngyilkos lesz, a másik utánamegy.

Péter 2015 novemberében akasztotta fel magát, Viki pedig rá két hónapra dobta el magától az életet. A rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálta a haláleseteket, egyelőre úgy tűnik, hogy lezárt akta a marad a kettős öngyilkosság, nem nyomoznak a tragédia és a gyerekek Kék Bálna nevű kihívásban való esetleges részvétele után.

A rendkívüli haláleset körülményeinek vizsgálata során ilyen információ nem merült fel

– reagált a %RIPOST%-nak Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A magyar szülők viszont joggal aggódnak gyermekeikért, akik puszta kíváncsiságból is képesek jelentkezni a játékra. A pszichológus szerint már az is segítene, ha az iskolákban oktatnák az internet és a közösségi oldalak megfelelő használatát.

"A 14-16 évesekkel az a probléma, hogy ez nekik csupán játék, és nem gondolnak bele a következményekbe"

– mondta Gyarmati Rita pszichológus.

"Aki eredetileg elkezdte ezt a játékot, arról kiderült, hogy bipoláris depressziója van. A környezete nem vette komolyan, valószínűleg nem volt ráhatása a saját életére, ezért kitalált egy ilyen kihívást, amit viszont ő irányított, a gyerekek pedig végrehajtották az általa adott utasításokat. Aki ebben részt vett, azért csatlakozott, mert akart valahova tartozni” mondta a %RIPOST%-nak a pszichológus, aki szerint a megfelelő iskolai és otthoni oktatással meg lehetne állítani a Kék Bálna terjedését a tinik között.

A romániai hatóságok is figyelmeztetést adtak ki az elmúlt napokban a Kék bálna játékkal kapcsolatban. Az Öngyilkosság Megelőzéséért Romániai Szövetség, a rendőrség és a belügyminiszter is aggodalmát fejezte ki, hogy a fiatalok öngyilkosságra buzdítják egymást a virtuális térben. A jelenségnek nagy teret szentelt a romániai sajtó is. Egy kolozsvári iskola nyolcadikosai közül például többen letöltötték okostelefonjukra a Kék bálna alkalmazást, és pontosan tudják, hogy miről is szól a „kihívásokra" épülő játék.