RIPOSTER

Magányos magyar nőket zsarolnak "amerikai katonák"

Ismét felbukkantak a "romantikus csalók"! Az áldozatok főként hiszékeny, magányos nők, akik meggondolatlanul képeket küldözgetnek magukról - egy távoli ismeretlennek...
  • Szerző: Ripost

Újra virágkorát éli Magyarországon az internetes csalások "amerikai katonás" módszere - a rendőrség csak romantikus csalóknak nevezi őket, de tehetetlen az ügyben: a szálak egészen Afrikáig, Ghánáig nyúlnak. Legutóbb egy magyar családanyát zsaroltak meg intim képeivel, miután nem volt hajlandó majdnem egymilliót fizetni.

Tavaly májusban kapott nagyobb nyilvánosságot az egyik eset: akkor egy ajkai családanya esett áldozatul.

A módszer  mindig ugyanaz: a legnagyobb közösségi portálon jól szituált, középkorú férfiak

az amerikai hadsereg katonáinak adják ki magukat, azt állítják, hogy Afganisztánban vagy Irakban szolgálnak,

és általában magányos, kedvességre vágyó magyar hölgyekre vetik ki a hálójukat.

Leveleiket a Google fordító segítségével magyarosítják, azt állítják, hogy lelki társukat keresik, és mikor már eléggé megszédítették a nőket, fotókat is kérnek, sőt gyakran intim képeket is. Pár hét udvarlás, a fotók és a hölgyekről való fontosabb információk megszerzése után aztán a lényegre térnek: közlik, hogy vagy rengeteg pénzt gyűjtöttek össze, vagy aranyat találtak bevetés közben, és azt szeretnék egy csomagban a magyar hölgy címére feladni, hogy nála legyen biztonságban.

Ehhez azonban mintegy 600-800 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek, postázási költség címén.

Ha a nő nem hajlandó fizetni, jön a zsarolás:

hol az intim fotók internetre felkerülésével, hol a szeretteik megölésével fenyegetnek.

Ezúttal úgy tűnik, újra ténykedik a bűnszövetkezet: egy pórul járt családanya az omegahirek.hu-t kereste fel ügyével. Az egyébként házas nő pár hétig levelezett egy Stahulak Peter nevű, magát szintén amerikai katonának kiadó férfival. Mikor eljutottak odáig, hogy a nő nem volt hajlandó fizetni a postázásért, a férfi a neki küldött intim fotókkal kezdte zsarolni. A nő végül mindent bevallott otthon férjének, majd "Andrea" álnéven a nyilvánossághoz fordult, és a férfi által neki küldött fotót is a portál rendelkezésére bocsátotta.

Így derült ki a %% számára, hogy a férfit a képek alapján már külföldön is számon tartják, mint romantikus csalót, ő valószínűleg egyike azoknak az afrikai, Ghánából származó férfiaknak, akik magányos nők becsapására szakosodtak.

2012-ben egy nő Ausztráliából jelentkezett, hogy ő sajnos bedőlt, az akkor magát Joe Woodmannak nevező férfinak, és pénzt is küldött neki. Egy floridai nő ennél okosabb volt.

Neki John Miller néven udvarolt a férfi, magát 53 évesnek hazudta, és azt állította, Kabulban állomásozik.

A nő azonban rájött, hogy csaló, és nem küldött neki pénzt, ellenben közzétette a címét, ahová küldenie kellett volna - természetesen egy ghánai postacím lett volna a végső állomás...

Egy másik, csalók összegyűjtésére szakosodott oldalon az is kiderül, hogy a képek eredetijén Jeff Miller amerikai katona látható, aki soha, semmilyen párkereső oldalon nem szerepelt, egyszerűen csak ellopták a képeit - ez utóbbi már az FBI adatbázisából derül ki.

Sajnos Magyarországon sem a két - eddig nyilvánosságot kapott  - hölgy esett csak áldozatul. A %% egy tatabányai nyugdíjas hölgyet is talált, aki szintén a magát a Facebookon Stahulak Peternek nevező személlyel levelezett. Mivel azonban a hölgy hetekre pszichiátriára került, lapunknak a fia mesélt az esetről. "Édesanyám is hetekig levelezgetett vele.

Neki azt mondta, hogy a fia Angliában tanul, és hogy majd meglátogatják Magyarországon.

Elmesélte nekünk anyu, még a képét is mutatta. De aztán rájött valahonnan, hogy csaló" - mondja a férfi, aki arról nem tud, hogy édesanyja zsarolás áldozata lett-e vagy sem, egy biztos: az elmúlt időszak annyira megviselte, hogy kórházba került.

A rendőrség azonban - tekintve, hogy a szálak külföldi, legtöbb esetben valamilyen afrikai ország szerveréhez vezetnek - tehetetlen. Az egyetlen jó tanács: érdemes nem visszajelölni a közösségi portálon az ismeretlen, külföldi állampolgárokat.

 

És ezeket olvastad már?