RIPOSTER

Ku­tya­há­ború Pest me­gyé­ben: Ezért viszi el a sin­tér az ál­la­to­kat

A sin­tér négy rendőr se­gít­sé­gé­vel pró­bált meg el­vinni egy ku­tyát egy ha­lász­telki csa­lád­tól, hét­főn pedig megy egy másik helyi la­kos­hoz, hogy el­ve­gye a ko­mon­dor­ját. Hogy miért? A szi­gorú helyi ren­de­let miatt. Sok lakó til­ta­ko­zik, rá­adá­sul a szak­ér­tők sze­rint a ren­de­let jog­el­le­nes!
  • Szerző: RIPOST

„Küldtek egy határozatot, hogy nem tarthatok kettőnél több kutyát vagy macskát, azonnal elkobozza tőlem egy sintér. Ki is jöttek négy rendőrrel. De több tucat állatvédő is volt a telkemen, talán ez a nyomás is hatott a sintérre, így nem vitték el a kutyámat” – elevenítette fel a történteket a -nak Kastner Rita, aki a mai napig együtt él szeretett állataival.

Fotó: Keller Mátyás
EZT OLVASTAD MÁR?

Hétfőn újra lecsapna a gyepmester

Egy másik halásztelki asszony, Kemenczey Anett is kapott egy végzést, miszerint a tulajdonában lévő három komondor és két keverék közül vinnének el három kutyát. Az akcióra hétfőn kerülne sor – ám akkor is lakossági tiltakozás várható. Halásztelken, ha valakinek több kutyája van, mint amennyit megenged a rendelet, az önkormányzat felszólítja a lakót, hogy szabaduljon meg a létszám felettiektől, majd bírságolnak, aztán sintérrel elvitetik a kutyát.

Fotó: Keller Mátyás

A fajtisztákra utaznak?

A halásztelki önkormányzat rendelete szerint többlakásos épületben lakásonként 1 eb és 2 macska, családi házas övezetben 2 eb, 2 macska tartható. Úgy tudjuk, ugyanezzel a gyepmesterrel sok más, Pest megyei településen is szerződést kötöttek, és több helyen is elvett már kutyákat emberektől. Vannak olyan pletykák is, hogy egész Pest megyében a fajtiszta, értékes ebekre utaznak…

Jogellenes az állattartási rendelet Halásztelken
Jogellenes az állattartási rendelet Halásztelken
Fotó: Keller Mátyás

Újra tiltakozni fognak a helyiek

A Halásztelken számos olyan házat talált, ahol kettőnél több kutya volt a kertben. Az egyik Mária utcai ingatlannál például három angol bulldog, egy pincsi és egy rottweiler üdvözölte újságírónkat.

„Nem is értem, miért azt a házat pécézték ki. Ott három komondor van, itt három fajtatiszta bulldog, egy roti és a pincsi. Tenyésztőnek készülök, hamarosan megkapom az engedélyt. Én biztosan nem hagynám, hogy elvegyék tőlem az állatokat. Felőlem jöhetnek ide is, de senki be nem teszi a lábát”

– háborodott fel Horváthné, aki ugyancsak kivonul a hétfői akcióra.

Eközben a címlapon
Fotó: Keller Mátyás

Az ügyben egy jogi szakértő is segíti a családot

„Halásztelek Város Önkormányzatának életben lévő állattartási rendelete immáron hét esztendeje szembemegy a nála magasabb szintű, állattartást szabályozó, 2010 óta megalkotott kormányrendelettel. Halásztelek tehát alkotmánysértő rendeletet alkalmaz. A kutyák gazdájától értesültem arról, hogy a korábbi értesítések kizárólag a fajtiszta komondorok elvitelét hangsúlyozták, teszem hozzá, hogy a fajtatiszta chipes kutyáknak nem az eljárás alá vont hölgy, hanem a férje a tulajdonosa”

– hívta fel a furcsaságokra a figyelmet Kalas Heléna.

A kutyaháborúról és annak további részleteiről a napilap csütörtöki számában olvashatsz!

Nem választhat találomra a gyepmester A jogi szakértő a -nak elmondta: többszöri felszólítás és bírság után dönthet csupán az önkormányzat a határozat végrehajtásáról, erre azonban csak jogszerű rendelet alapján hivatkozhat. "A gyepmester ez esetben sem jogosult eldönteni, melyik kutyát viszi el, hanem a gazdája határozza meg, melyik állatot hol helyezi el. Mind a hatályos rendeletet, mind az eljárást jogszerűtlennek tartjuk. Levélben kértem a jegyzőt, hogy helyezze hatályon kívül a jelenleg érvényes állattartási rendeletet december 15-ig, amúgy ez téma volt a szerdai közgyűlésen is” – nyilatkozta a -nak Kalas Heléna, aki többedmagával, állatvédők és a média jelenlétében lesz jelen a 18-i elkobzásnál.