RIPOSTER

Ré­m­álommá vált az út, má­sod­per­ce­ken múlt Klein Dávid élete

Élet­ve­szé­lyes kö­rül­mé­nyek közé ke­rült tár­sá­val az is­mert ma­gyar hegy­má­szó.
  • Szerző: Doris

Életét kockáztatva sikerült 6400 méter fölé másznia Klein Dávidnak a Mount Everest hófödte hegycsúcsain. A hegymászó társával, Suhajda Szilárddal vágott neki a veszélyes expedíciónak, és bár ők lehetnek az első magyarok, akik oxigénpalack nélkül jutnak fel a csúcsra, nagy árat kellett fizetniük a sikerért.

Klein a Facebookon számolt be arról, hogy amint kiértek egy dombocska takarásából, maga az Armageddon fogadta őket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"A szél orkánerősségű, stabilan 80 km/óra feletti, időnként 100 km/óra feletti lökésekkel. Látjuk (amikor látni valamit), amint a Déli-nyereg irányából átfolyik a jégkristályokkal vemhes fehér pokol. Belefeszülünk. Pár lépést megteszünk előre, majd hátat fordítunk az őrjöngő viharnak"

- írta a közösségi oldalon.

Társa pedig naplójában számolt be arról a pillanatról, amikor mindössze néhány másodpercen múlt az életük.

"Hirtelen robbanásszerű, szörnyű morajlás ijesztette meg a csapatot: felpillantva azt látom, hogy egy félszobányi, kékes-zöldes jéghalom kiválik a fölöttünk ágaskodó szabálytalan formák rendezetlenségéből, és borzalmas zajjal útvonalunkra vágódik, megannyi súlyos részre hasad, és fékezhetetlenül felénk rohan."

Eközben a címlapon

Később mindketten úgy döntöttek, hogy visszatérnek az egyes, majd az alaptáborba.

Másnap ismét nekiveselkedtek, ekkor már sikerült felérniük a 6490 méteren lévő kettes táborba. Az Origo úgy tudja, hogy a tervek szerint több napot is ott töltenek, az idő fent jelenleg elfogadható, és nincs nagy tumultus a táborban.