MAMAKLUB

Ki­de­rült, ettől a sport­tól lesz iga­zán jó ta­nuló a gye­rek

Sze­ret­néd, ha a gye­rek min­dig si­ke­res lenne az is­ko­lá­ban? Van egy jó hí­rünk: egy ked­velt sport az agy­nak épp a ta­nu­lá­sért fe­le­lős ré­szeit ak­ti­válja, így segít, hogy a gyer­kőc min­dig jó je­gyet hoz­zon haza.

Japán kutatók szerint a lovaglás épp olyan jó hatással van a gyerek iskolai előmenetelére, mint ha magántanárhoz járatnád. A nyeregben ülve tapasztalt rezgések ugyanis aktiválják a szimpatikus idegrendszert, illetve az agy tanulásért és memóriáért felelős területeit. Így a rendszeresen lovagló gyerekeknek jobbak a kognitív képességei, azaz könnyebben tanulnak.

Fotó: Pinterest

A Tokiói Egyetem kutatói feleletválasztásos, illetve matematikai teszteket töltettek ki a résztvevőkkel közvetlenül lovaglás előtt és után. A gyerekek pulzusát is mérték, hogy megállapítsák, hogyan reagál a szervezetük a lovaglással járó igénybevételre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a lovaglással járó háromdimenziós mozgások és rezgések sokoldalú motoros és érzékszervi hatással vannak az emberi szervezetre és agyra, és ennek köszönhetően lovaglás után a gyerekek sokkal jobb eredménnyel oldották meg a teszteket.