RIPOSTER

Jön a lomtalanítás! Ezeket még ilyenkor is tilos kitenned az utcára!

Már hirdetik a lomtalanítások időpontjait. De bármit még ilyenkor sem tehetsz ki a ház elé...

Néhány budapesti kerületben már kihirdették a tavaszi lomtalanítás időpontját. Amekkora segítség, hogy ingyen és kényelmesen szabadulhatunk meg a felesleges, tönkrement tárgyaktól, akkora bosszúság is az a pár nap, amikor szeméthegyek és az azokat őrző gyűjtögetők foglalják el az utcákat.

A megunt, törött, tönkrement tárgyakon túl ilyenkor nagyon sokan úgy gondolják, hogy bármit kitehetnek, amit eddig lusták voltak maguk elszállítani vagy elszállíttatni egy telephelyre.

Az FKF viszont arra kér mindenkit, hogy még lomtalanításkor se tegyen ki: 

  • a háztartásokban naponta képződő háztartási hulladékot (ez a rendes kukába való)
  • ipari, mezőgazdasági tevékenység következtében keletkezett hulladékot, azaz olyan dolgokat, amiket a cégeknek maguknak kell folyamatosan elszállíttatni
  • veszélyes hulladékot,
  • építési törmeléket, azaz sittet
  • autógumit, autóroncsot,
  • zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű - erre vannak külön komposztáló gyűjtőzsákok, amiket pl. bármelyik benzinkúton be lehet szerezni és az árukban benne van, hogy elszállítja őket az FKF)

Lomtalanításkor az FKF kerületenként külön gyűjtőpontokat szokott kijelölni a veszélyes hulladékoknak: ilyenkor tehát ezektől is sokkal könnyebben és biztonságosabban megszabadulhatunk.

Ezeknél lehet leadni tehát a sütőzsírt, sütőolajat és csomagolását, a festékmaradékokat és csomagolását, az olajos műanyag flakonokat, oldószereket, hígítókat, növényvédő szereket, szárazelemet, elektronikai hulladékot, gumiabroncsot, szóró palackot, fénycsöveket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?