FITTFAZÉK

Itt a meg­ol­dás, nem kell több el­dob­ható evő­esz­köz

Ne csak másra mu­to­gas­sunk, mi is te­he­tünk a mű­anyag­ára­dat ellen: ké­szít­sünk ehető ka­na­lat ott­hon. Finom, egész­sé­ges és kör­nye­zet­kí­mélő meg­ol­dás. Több re­cep­tet is mu­ta­tunk, min­den étel­hez más faj­tát süt­he­tünk.

Téged is zavar a mérhetetlen mennyiségű műanyag szemét? Az elbonthatatlan hulladékot világszerte földbe temetik vagy óriási hegyekbe halmozzák, gyakran a tengerbe szórják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Tényleg tehetetlenek vagyunk? Biztosan nem!

Valami elindult!

Már sok jó szándékú ember gondolkozik a súlyos probléma megoldásán: hogyan és mivel lehet kiváltani ezt a kényelmes ám pusztító anyagot?

A pet palackok irtózatos mennyisége mellett főként a műanyag evőeszközök áradata fenyegeti Földünket. Ennek kiváltására újító, kísérletező cégek már ki is fejlesztettek 100%-ban lebomló evőeszközöket.

Mivel az eldobható evőeszközök legnagyobb felhasználói a gyorséttermek és a repülőtársaságok, épp ezért termékeikkel elsősorban  őket  célozták meg. Már van is légitársaság, amelynek járatain bambuszból készült evőeszközöket szolgálnak fel az ételek mellé.

Nem csupán lebomló, de ehető evőeszköz is létezik már!

Egy indiai házaspár elindította a változást a műanyagmentes jövő felé. Kifejlesztette az első elbomló, sőt ehető evőeszközt. Ennél még biztatóbb a hír, hogy

Eközben a címlapon
már a tömeggyártását is elkezdte.

Kölesből, rizsből, búzából készül, vegán élelmiszernek minősül.

Előnyei:

  • A fő alapanyaga a köles, melynek különleges tulajdonsága, hogy magába szívja és megtartja a vizet
  • Használat után el is rágcsálható
  • 3 ízben gyártják: édes, savanyú és natúr
  • Míg egy műanyagból készült evőeszköz tele van mérgező alapanyagokkal, ez még tartósítószert vagy adalékanyagot sem tartalmaz. Sőt, tápanyagdús, egészséges élelmiszer, melynek elfogyasztása ajánlott
  • Étkezés után eldobva 4-5 nap után magától elbomlik
  • A saját csomagolásában ellenben 2 évig is eltartható!
  • Különleges tulajdonsága még, hogy forró és hideg folyadékban sem olvad el használat közben. Nem törik, nem reped

És a bónusz:

a gyártása ugyanannyiba kerül, mint a műanyagé, darabonként 2 cent.

Nem kell arra várnunk, hogy hozzánk is megérkezzen ez a zseniális termék.Otthon is elkészíthetjük az ehető kanalakat. Ezeket természetesen inkább akkor vetjük be, ha kirándulni megyünk, vagy a pár napos túrára nem szeretnénk fém evőeszközt cipelni.

SAJTOS KANÁL salátához, levesekhez

Hozzávalók:

  • 2 csésze reszelt cheddar sajt
  • 4ek sótlan vaj
  • 1tk só
  • 1 csésze liszt
  • kb.2ek jéghideg víz

Elkészítés:

  1. Szórd egy keverőtálba a sajtot, vajat, sót
  2. Konyhai robotgéppel keverd simára
  3. Add hozzá a lisztet, azzal is kavard át
  4. A vizet apránként hozzáadva, dolgozd össze
  5. Egy lisztezett deszkára borítva, oszd ketté
  6. Formálj belőle két lapos hengert, és tedd a hűtőbe 30 percre
  7. A kinyújtott lapból, a ráhelyezett kanál körvonalát követve vágj ki kanálformákat
  8. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektess hasra annyi fém kanalat, amennyit majd sütni szeretnél. Helyezd rájuk a tésztából alakított kanalakat
  9. Told a 160 Celsiusra előmelegített sütőbe 25 percre

MÜZLIS KANÁL

Hozzávalók:

  • 1 csésze granola
  • 1ek sótlan vaj
  • 1ek méz
  • 2ek világos barna cukor

Elkészítés:

  1. Egy konyhai robotban zúzd szét a granolát
  2. Olvassz vajat egy serpenyőben
  3. Add hozzá a mézet, majd a cukrot. Kevergetve olvaszd fel
  4. Szórd bele a granolát, pirítsd meg
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektess lefelé fordítva kanalakat
  6. Burkold be őket egyenként alufóliába. Spricceld meg sütőolajjal, majd fektesd őket vissza a hátukra
  7. Az előkészített tésztát tömd a kanál fejébe, és tapassz belőle a nyelére is
  8. Told a fagyasztóba 30 percre
  9. Egyenként készíts alufólia teknőt a kanálhoz, és 180 fokon süsd 10 percig
  10. Ha kész, emeld ki a fóliából, és tedd hűtőbe 20 percre

CSOKIS KANÁL

Hozzávalók a tésztához:

  • 450g mirelit linzer tészta
  • ¾ csésze liszt
  • ¼ csésze színes szórócukorka

A csokimázhoz:

  • 2 csésze tejcsoki chips
  • 2ek kókuszolaj

Elkészítés, a kanál:

  1. A tésztát gyúrd össze a liszttel
  2. Nyújtsd ki, és szórd meg színes szórócukorkával
  3. Oszd el rajta egyenletesen, majd nyújtófával dolgozd bele
  4. Vágj ki belőle kanálformákat
  5. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit. Sorban fektess el hasra fordított kanalakat
  6. Borítsd be őket tésztakanalakkal
  7. Told a 160 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre

Csoki-mázas kanál:

  1. Egy mikrózható tálban, 30mp-es időtartamokra kapcsolva olvaszd meg a csoki chips-et és a kókuszolajat
  2. A kisült kanalat mártsd az olvadt csokiba, és tedd rácsra
  3. Fagylaltot, tejszínhabot, krémeket kanalazhatsz vele

ELEKTROMOS KANÁL-SÜTŐ

Egyelőre online lehet csak megrendelni, de biztosan hamarosan itthon is beszerezhetjük a gofri sütőhöz hasonlóan működő, csak épp kanálformát kiadó készüléket.