NÍNÓ

Indul a vissza­szám­lá­lás: Kedd­től a sö­tét­ben is mér­nek a traffi­pa­xok!

Az ér­zé­ke­lők­kel és ka­me­rák­kal fel­sze­relt esz­köz min­den irány­ból ké­szít­het fo­tó­kat a sza­bály­ta­lan au­tó­sok­ról, a VÉDA rend­sze­rét kedd 8 órá­tól éle­sí­tik.

A is beszámolt még 2015 végén az úgynevezett VÉDA-rendszerről, ami a köztudatban csak szupertraffipaxként híresült el. Az új típusú kamerarendszer ugyanis a sebességmérés mellett többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmas.

Tavaly decemberben Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint

EZEKET OLVASTAD MÁR?
365 fixtelepítésű komplex közlekedés-ellenőrző pontot foglal magában,

összesen 134 útszakaszon az egész országban.

Mindent lát a szupertraffipax, április 5-én élesítik a rendszert (Fotó: MTI)
Mindent lát a szupertraffipax, április 5-én élesítik a rendszert (Fotó: MTI)

A VÉDA-rendszer eddig csak tesztüzemmódban működött, ám kedd reggel 8 órától már elkezdi élesben is figyelni a szabálytalan autósokat. A több kamerával felszerelt eszköz minden irányból felvételeket készít a járművekről. Ahogy a is felhívta már a figyelmet, a szupertraffipaxok nem csupán sebességet mérnek, hanem

észlelik a behajtási tilalom megszegését, ellenőrzik a kötelező haladási irányt.

Lefülelik azt is, ha a sofőr vagy utasa nem köti be a biztonsági övét, az autós átlépi a záróvonalat, áthajt a piroson, szabálytalankodik a vasúti átjáróban vagy jogtalanul áll meg a leállósávban. A VÉDA felismeri a rendszámokat is, a járművekről készített képeket pedig azonnal  továbbítja a központba.

A Traffi Hunter traffipaxfigyelő mobilalkalmazás legfrissebb közlése szerint pedig az új kamerák a sötétben is látnak, így könnyedén megbüntethetik majd az éjszakai gyorshajtókat és szabálytalankodókat.

Eközben a címlapon