NÍNÓ

Indul a visszaszámlálás: Keddtől a sötétben is mérnek a traffipaxok!

Az érzékelőkkel és kamerákkal felszerelt eszköz minden irányból készíthet fotókat a szabálytalan autósokról, a VÉDA rendszerét kedd 8 órától élesítik.

A %% is beszámolt még 2015 végén az úgynevezett VÉDA-rendszerről, ami a köztudatban csak szupertraffipaxként híresült el. Az új típusú kamerarendszer ugyanis a sebességmérés mellett többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmas.

Tavaly decemberben Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint

365 fixtelepítésű komplex közlekedés-ellenőrző pontot foglal magában,

összesen 134 útszakaszon az egész országban.

A VÉDA-rendszer eddig csak tesztüzemmódban működött, ám kedd reggel 8 órától már elkezdi élesben is figyelni a szabálytalan autósokat. A több kamerával felszerelt eszköz minden irányból felvételeket készít a járművekről. Ahogy a %% is felhívta már a figyelmet, a szupertraffipaxok nem csupán sebességet mérnek, hanem

észlelik a behajtási tilalom megszegését, ellenőrzik a kötelező haladási irányt.

Lefülelik azt is, ha a sofőr vagy utasa nem köti be a biztonsági övét, az autós átlépi a záróvonalat, áthajt a piroson, szabálytalankodik a vasúti átjáróban vagy jogtalanul áll meg a leállósávban. A VÉDA felismeri a rendszámokat is, a járművekről készített képeket pedig azonnal  továbbítja a központba.

A Traffi Hunter traffipaxfigyelő mobilalkalmazás legfrissebb közlése szerint pedig az új kamerák a sötétben is látnak, így könnyedén megbüntethetik majd az éjszakai gyorshajtókat és szabálytalankodókat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?