RIPOSTER

Így lehet vi­dá­man 8 gyer­me­ket fel­ne­velni

Fel­ne­velt négy saját gyer­me­ket, az­után két kisfiú és két kis­lány ne­ve­lő­szü­lője lett Mes­nyi Éva, akit az Év női pél­da­ké­pé­nek vá­lasz­tot­tak Ba­ra­nyá­ban. Egyre töb­ben ér­dek­lőd­nek a ne­ve­lő­szü­lő­ség iránt, és Éva pél­dája bi­zo­nyítja, hogy a csa­lád is nyer a vál­lalt gye­re­kek­kel.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mesnyi Éva élete irigylésre méltó. Imádja a munkáját, és kiteljesedett a magánéletében is. Pedig ő az, aki mindenkinek csak ad: szakápolóként dolgozik egy pszichiátriai osztályon, mellékállásban betegeket ápol, és tett azért is, hogy hosszú idő után újra gyerekzsivaj verje fel hosszúhetényi családi házukat. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Olyan, mint egy Duracell nyuszi

A nyolcgyerekes anyuka olyan, mint a reklámok Duracell nyuszija: mindig pörög, és soha nem merül le. Hogyan csinálja?

Talán az a titok, hogy a munkámban és a magánéletemben is megtaláltam a harmóniát

– mondja a -nak.

Éva Nagyváradon született egy négygyermekes családban. 18 évesen alapított családot a férjével, akivel most már 37 éve házasok. Már 14 évesen ápolónőnek készült, és nagy családra vágyott.

Eközben a címlapon

Emlékszem, amikor a gyermekeim kicsik voltak, többen is megkérdezték tőlem, hogy lehet ezt bírni.

Én mindig csodálkoztam ilyenkor, mert számomra a négy gyerek soha nem jelentett problémát. A siker a párodon és a jó szervezésen múlik

– véli az anyuka, aki férjével úgy alakította a munkájukat, hogy valamelyikük mindig a gyerekekkel lehessen. Segítségük ugyanis nem volt, hiszen amikor a ’90-es években Magyarországra költöztek, a család, a barátok mind Erdélyben maradtak.

"A most már felnőtt gyerekeim közül a legkisebb még csak 16 éves volt, amikor azt éreztem, hogy hiányzik valami.

Az „egyke” férjem is hasonlóan érzett, így akkor - ennek már több mint 7 éve - fogalmazódott meg bennünk, hogy ismét legyen hangos a ház. Így megnyomtuk a reset gombot és újraindítottuk a programot

– nevet Éva.

Hiányzott a gyerekzsivaj

Ekkor lettek nevelőszülői a most 9, 12 és 13 éves gyereknek, majd fél évre rá egy újszülött kisfiú is hozzájuk került. A gyerekek nagy szeretetben élnek a családban, ami persze nem jelenti azt, hogy mindent szabad nekik.

Nem szigorú vagyok, hanem következetes. Ma már jól tudják, hogy ha megtelik a szemetes, akkor azt valakinek ki kell vinnie, és a saját szobájukat is szépen rendben tartják. Ugyanezt a módszert alkalmaztam az első négy gyerekemnél is, bevált

- mondja Éva.

Amikor arról kérdezzük, mekkora lelki terhet jelent, hogy a négy gyermek bármikor elkerülhet tőle, egy pillanatra csönd lesz.

"Ez benne van a pakliban. Minden nevelőszülő tisztában van ezzel. Természetesen hiányoznának, de ha ez az ő érdeküket szolgálja, fájó szívvel ugyan, de elengedem őket"

– válaszolja aztán Éva.

A kicsik anyának és apának szólítják őket, akár a felnőtt gyerekeik. Éva szerint ez nagyon jó érzés, a szeretet pedig kölcsönös.

Példaképnek tekintik saját gyerekei

Érdekes módon ő soha nem gondolt arra, milyen jó lesz, ha kirepülnek a gyerekek, mert végre lesz magukra idejük.

"Amikor a saját gyerekeink kicsik voltak, számomra akkor is az olvasás volt a legfőbb szórakozás. Úgy gondolom, Isten nekem ezt az életet, ezeket a feladatokat szánta, és ehhez az erőt is megkapom nap mint nap.

A betegápolás egyben kicsit a hobbim, hihetetlen szeretetet kapok a munkám során is. Ugyanakkor a nyolc gyermek is annyi szépet és jót ad, amitől szárnyalok.

Éva ugyanúgy foglalkozik a nevelt gyermekeivel, mint korábban a sajátjaival.

A nevelőszülőség megfiatalít, lélekben egészen biztosan

– mosolyodik el. Az Év női példaképe díjra a legkisebb lánya, Andrea nevezte be.

"Ez a díj számomra azért is fantasztikus, mert óriási öröm, hogy a gyerekeim ezek szerint példaképnek tekintenek."

Egyre többen érdeklődnek

Ősz óta tart és május 19-én a Várkert Bazárban egy nagy rendezvénnyel ér véget az Emberi Erőforrások Minisztériumának a nevelőszülői állást népszerűsítő kampánya. Jövő héten Oroszlányban és Szolnokon várják az érdeklődőket. Hetente 400-500 új jelentkező van, persze nem válik mindenkiből nevelőszülő.

A Befogadlak nevelőszülői programról, a rendezvényekről a Facebookon vagy a www.neveloszuloiprogram.hu honlapon is tájékozódhatnak az érdeklődők. 

címkék: