NÍNÓ

Így ége­tik le a tol­va­jo­kat a bu­da­pesti kis­bolt­ban

Fo­lya­ma­to­san há­bo­rúz­nak a bolti tol­va­jok­kal a fő­vá­rosi Ki­rály utca kis üz­le­te­i­ben. Most a Ki­rály utcai Spar­ban meg­elé­gel­ték a lo­pá­so­kat, és ki­pla­ká­tol­ják a tol­va­jo­kat: akit fel­vesz lopás köz­ben a bolt biz­ton­sági ka­me­rája, annak a fény­képe ki­ke­rül az üzlet szé­gyen­fa­lára: or­szág-világ lát­hatja, hogy tol­vaj!
  • Szerző: Ripost
„Állandó a küzdelem a tolvajokkal. Gyakran jönnek, és mindent visznek. Mosószert, ételt és alkoholt is lopnak”

– mondta szűkszavúan az egyik alkalmazott, akit „civil” vásárlóként kérdeztünk meg a tolvajokról, és arról, miért kellett ilyen drasztikus eszközökhöz nyúlniuk.

EZT OLVASTAD MÁR?
A bolt ajtaja szégyenfalként is működik
A bolt ajtaja szégyenfalként is működik
Fotó: Markovics Gábor

A pénztáros fizetése bánja

Az adott üzletben csak ketten dolgoztak, amikor ott jártunk, így nem csoda, hogy alig van idejük figyelni, biztonsági szolgálatot meg egy ilyen kis üzletben nem tudnak fizetni. Ezért azt teszik, amit tudnak: kiplakátolják a tolvajt! Lehet, hogy ezzel jogsértést követnek el, de más eszközük nincsen… Ha ugyanis hiány van, azt a végén a pénztárosok fizetéséből vonják le.

Az egész környéken gondot okoznak a tolvajok
Az egész környéken gondot okoznak a tolvajok
Fotó: Keller Mátyás

A rengeteg kamera is kevés

A környék többi boltjában is panaszkodnak: „Napi szinten próbálkoznak. Van, aki öngyújtót rejt a zsebébe, más meg a sörös hűtőt akarja megdézsmálni, amíg másik vevővel foglalkozunk. Már tele a bolt kamerákkal, de még így is sikerül 1-2 próbálkozónak. Nagyon idegesítőek” – mesélte az egyik dohányboltos feldúltan. A szuvenírboltokat is támadják, ahol a sok turista miatt sokszor nehéz figyelni. Ezekből főként képeslapokat, kulcstartókat, pálinkákat és borokat próbálnak fizetés nélkül kivinni. 

Hiába a rengeteg kamera...
Hiába a rengeteg kamera...
Fotó: Markovics Gábor

„Elmehetnek a francba az okoskodó jogászok…”

Több boltossal is beszéltünk, mindegyik maga isfogott már tolvajt. Mint mondják, mire kiér a rendőr, a tolvaj rég elmenekült… Hiába a sok kamera, eszköztelennek érzik magukat. Megkérdeztük a többi boltost is a Spar plakátolási ötletéről, kivétel nélkül azt mondták: megértik a bolt lépését, még ha az jogilag aggályos is.

„Elmehetnek a francba az okoskodó jogászok, álljanak ide ők minden nap, és kapják akkor ők el a tolvajokat”

– fogalmazott indulatosan az egyik kisbolt vezetője.

Napi szinten küzdenek a tolvajok ellen a Király utcában
Napi szinten küzdenek a tolvajok ellen a Király utcában
Fotó: Markovics Gábor

Két biztonsági őr folyamatosan figyel

Az utca végén lévő hatalmas élelmiszerüzletben nagy a forgalom esténként. Az Erzsébet térre kiülő fiatalok itt vásárolnak be italt és rágcsálnivalót, így nem csoda, hogy a boltban külön biztonsági szolgálat is működik, melynek tagjai folyamatosan figyelnek. Míg az egyik őr a kijáratnál figyeli a vásárlókat, addig a másik őr folyamatosan a biztonsági kamerák felvételeit nézi.

Eközben a címlapon

„Állandóan figyelünk, nálunk kevés az esélyük a tolvajoknak. Ráadásul a kijáratnál becsipog a jelző, úgyhogy hamar lebuknak, többnyire alkohollal. A múlt héten is két szarkát adtunk át a rendőröknek” – mesélte az egyik biztonsági őr.

Van, ahol több őr is van
Van, ahol több őr is van
Fotó: Markovics Gábor

A ruhaüzleteknek még nehezebb a dolguk

Míg a legtöbb boltban biztonsági kamerák sokasága figyeli a gyanús alakokat, addig a ruhaboltosoknál van egy hatalmas „vakfolt”: sokan a próbafülkében próbálják a táskájukba rejteni a terméket, amiért nem akarnak fizetni.

„A jogszabályok szerint a próbafülkékben nem lehet kamera, ezért az egy kritikus pont. Szerencsére a ruhákról többnyire nem tudják leszedni a lopásgátlót, amin pedig rajta hagyják, az bejelez a kijáratnál. Az apró mütyűrökre viszont nagyon oda kell figyelnünk” – mondja az egyik eladó, majd hozzáteszi: nem csodálja, hogy van, ahol kiplakátolják azt, aki lop, mert folyamatos a harc a tolvajok ellen…

A lopott dolgok ezeken hamar fennakadnak
A lopott dolgok ezeken hamar fennakadnak
Fotó: Markovics Gábor

S hogy mit gondol a tolvajok fényképének kiplakátolásáról a jog embere? Kiderül a Ripost napilap keddi számából! Keresd az újságárusoknál!