RIPOSTER

Így bú­csúz­tak el az or­szág leg­si­ke­re­sebb men­tő­ku­tyá­já­tól

El­hunyt Aqua, az or­szág leg­ered­mé­nye­sebb men­tő­ku­tyája. A 13 és fél éves ku­tyus­tól a Ba­la­ton­nál vet­tek végső bú­csút.
  • Szerző: Ripost

Micsoda életút! A belga juhász mentő kutyahatszáz bevetésen vett részt, számtalan bajba jutott emberen segített, a legmagasabb szintű mestervizsgával rendelkezett, sőt 2009-ben világbajnokságot is nyert.Idehaza és külföldön egyaránt teljesített, többek közt az indonéziai földrengésnél is jelen volt gazdájával.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"Pedig nem indult valami jól a kapcsolatunk. Szinte utáltuk egymást, én legalábbis biztosan nem szerettem őt vagy másfél évig, mert bármit kértem tőle, mindennek az ellenkezőjét csinálta. Aztán nagyon szépen összecsiszolódtunk!" – mondta Aqua gazdája, Balázs László vízimentő a -nak.

A hős kutyus nemcsak mentő- és tűzvizsgáló kutyaként dolgozott, de kommandós és rendőrségi akciókban vett részt.

"Amikor egy egész kommandó képtelen volt megtalálni a körözött bűnözőt, Aqua akkor is hozta a formáját. Egyszer éppen a ház egyik fala mögötti beépített rejtekhelyen lapult a körözött bűnöző, akit mentőkutya társával, Lizával együtt talált meg" – idézte fel a szakember szeretett kutyusával közös szép emlékei egyikét.

"Sosem voltak kutyás allűrjei, ő inkább embernek gondolta magát. Az utóbbi időben tényleg úgy is viselkedett, mint egy mogorva öregúr. Nemrég agyvérzést kapott, aminek következtében gyulladásokat szedett össze. A szervezete lassan kezdte feladni a szolgálatot, a teste pedig már nem bírta mindazt, amit az agya követelt. A tüdeje is vizesedett. Elfáradt. Nem akartuk, hogy szenvedjen, muszáj volt elaltatnunk" – vallotta be szeretett négylábújáról a vízimentő.

Az ebtől stílusosan a Balatonnál vettek végső búcsút.