OTTHONKA

Idén nem lesz vakond a kertben! Itt a trükk, ami segít

A rajzfilmekben látva nagyon cuki jószág. Ám ha szétturkálja a díszkerted palántáid, és buckákat hord a gyönyörû pázsitodra, megorrolsz rá. Így riaszthatod el anélkül, hogy elpusztítanád.

Amit tudnod kell, a VAKOND VÉDETT ÁLLAT. Pusztítja a pajorokat, csigákat, százlábúakat, lótücsköt, drótférgeket, melyek a kert kártevői közé tartoznak.

Amiért haragszol rá:

Sajnos a földet lazító gilisztákat is elfogyasztja. Kifordítja az elültetett palántákat. A földhányások elcsúfítják a kertet.

A legnagyobb méretű példányok is alig érik el a 20 cm-t, súlyban pedig a 10 dkg-t. Ugye, nem a akarod elpusztítani ezt a cuki csöppséget?

Mert természetesen vannak brutális módszerek, amivel kiirthatod őket (a büntetést is kockáztatva!). Különböző halálos gázok, kipufogógáz, füstpatron elhelyezése, bevezetése a vakondjáratokba, mind hatásos, gyilkos módszerek.

Ajánlunk helyette olyan védekező módokat, melyek csak elriasztják a kis állatkákat, de nem törnek az életükre.

Gázolaj, petróleum

A vakondok finom szaglását célozza az ősi védekezési módszer. A vegyszerbe mártott rongy a járatba tömve elriasztja a vakondot.

Sörösüveg módszer

Áss el egy üres, nyitott sörösüveget, szájával fölfelé a földbe. Hosszú nyakút válassz, így kb. 10 cm ki tud állni a földből. A talaj fölötti légmozgás megszólaltatja, rezgésbe hozza az üveget. Ezt a hangot a vakond is észleli, és nagyon sérti a fülét. A sörösüveg csak üresen muzsikál. Ha esővíz kerül bele, öntsd ki. Megőrizheted kerted szépségét, ha a zöld növények közé zöld színű, a barnásak szomszédságába barna üveget helyezel.

Elektromos vakondriasztó

Ez az eszköz is a vakondok hallását veszi célba. Olyan hangokat sugároz, melyet az ember nem képes meghallani, de a vakondok igen, és elviselhetetlennek találja. Szedi is a sátorfáját.

Napelemes sípoló készülék

Kellemetlen hangja éjjel-nappal szól, és hatásosan riasztja el a sötét bundás kis jószágokat.

Műanyag flakonos hangkeltő házilag

Fúrj le a kerted földjébe 15-20 méterenként egy-egy vékony, lyukas csövet. A kiálló végére húzz fejjel lefelé egy-egy műanyag flakont. Ez is a talaj menti légáramlatok hangkeltő hatásán alapuló módszer. Csúnya látvány a gyönyörű, ápolt kertben, de elég hatásos.

Nagy sárfű

Ültess belőle elszórtan pár tövet a kertedben. Ez a növény a gyökerében a vakond számára kellemetlen szagú anyagot választ ki. Ha sárfüvet ültetsz, kis szőrös barátaid egyszerűen nem telepednek meg a kertedben, kerülni fogják. Sajnos a sárfű nem igazán szép növény, de ha eltűröd, segítségedre lesz.

Kávézacc

Ne dobd a szemétbe kávéfőzés után a zaccot. Gyűjtsd inkább össze, és helyezd el a vakondok járataiban. Lakói el fognak költözni a kertedből.

Bodzaág

Tűzz a járatokba egy-egy fiatal bodzaágat. Vaksi barátaid nem kedvelik a szagát. Igyekezhetsz majd visszacsalogatni őket, amikor a csigák elszaporodnak.

Fokhagyma

Akárcsak az ördög meg a vámpírok, a föld alatt élő kisállatok sem szeretik a szagát. Szórj a járatokba fokhagymagerezdeket.

Mésztej

Lyukanként fél liter mésztejet önts a járatokba. Utána taposd vissza a földet. Meszelés után a maradékot erre használd föl.

Õrölt bors, savanyúság leve (a fűszerekkel együtt)

Finom orrocskája nem bírja elviselni az intenzív szagokat. Világgá megy tőle (vagy legalábbis a szomszédba).

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?