KÜLFÖLD

Balhé az Ély­sée-pa­lo­tá­ban: a falat is verte Mac­ron fe­le­sége

Fo­lya­ma­tos bot­rá­nyai miatt egyre nép­sze­rűt­le­nebb a fran­cia elnök. Em­be­rek száz­ez­rei tün­tet­nek el­lene, de már ott­hon sincs béke. Egy benn­fen­tes sze­rint a fran­cia first lady több­ször is ala­po­san ki­osz­totta az urát.
  • Szerző: WM

Amikor Emmanuel Macron 2017 májusában hivatalba lépett, másról sem lehetett olvasni, mint az akkor 40 éves francia elnök és a nála 25 évvel idősebb Brigitte hihetetlen love storyjáról. Mint ismert, Macron 15 évesen ismerte meg a háromgyerekes gimnáziumi tanárnőjét, akit 2007-ben el is vette feleségül. Egy belső informátor szerint azonban a házaspár kapcsolata már nem olyan felhőtlenül boldog, mint amilyennek mutatja az elnöki pár. Egy szeptemberi díszvacsorán például Brigitte Macron kifakadt, és számon kérte a férjén az elmúlt hónapok botrányait.

Brigitte és Emmanuel Macron
Brigitte és Emmanuel Macron
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A francia elnök fejére olvasta a first lady a többi közt azt is, hogy utcai verekedést provokált Macron személyi testőre, ami miatt hatalmasat esett az államfő népszerűsége. Mint az közismert Alexandre Benalla két évig vezette Macron testőrségét, és kiderült róla, hogy közpénz milliókkal halmozta el az elnök a marokkói származású férfit, aki szabadidejében rendőrnek öltözve tüntetőket vert.

Brigitte állítólag a nem régen lemondott Gérard Collomb belügyminisztert is kiosztotta, aki a testőrbotrány kapcsán úgy viselkedett, mintha semmiről sem tudna, és pácban hagyta az elnököt.

Brigitte Macron sajtóirodája megerősítette a francia Public című lap értesülését, és elismerték, hogy valóban volt egy szóváltás az elnöki pár között a botrány miatt.

Azt azonban határozottan cáfolták, hogy a first lady kiabált volna a belügyminiszterrel. A végeredmény ismert: Gérard Colomb lemondott a belügyi tárca vezetéséről, ami különösen nagy érvvágás Macronnak, mert a 71 éves politikus bizalmasa és támogatója volt. Az államfő egyébként több hétig el sem fogadta Collomb lemondását. Augusztus óta összesen három miniszter távozott a francia kormányból, szakértők szerint ezek a vezetők még időben el akarták hagyni a süllyedő hajót.

Egy francia bulvárlap szerint nem a vacsora volt az egyetlen alkalom, amikor Brigitte kiosztotta férjét. Az Éleysée-palota testőrei például hallani vélték, ahogy a first lady a zárt ajtók mögött csúnyán kiabált az urával.

Fel kell hagynunk ezzel a sok hülyeséggel

– hallatszott ki a szobából, és miközben Brigitte torkaszakadtából ordított még a palota falát is verte.

Eközben a címlapon

Úgy tűnik azonban, hogy Emmanuel Macronra nem csak otthon várnak nehéz napok. E hét kedden ugyanis 300 ezer ember tüntetett a tervezett reformjai ellen. Az elnök korábban úgy fogalmazott, hogy ha a franciák nem panaszkodnának annyit, akkor jobb országban élnének.