KÜLFÖLD

Balhé az Élysée-palotában: a falat is verte Macron felesége

Folyamatos botrányai miatt egyre népszerûtlenebb a francia elnök. Emberek százezrei tüntetnek ellene, de már otthon sincs béke. Egy bennfentes szerint a francia first lady többször is alaposan kiosztotta az urát.
  • Szerző: WM

Amikor Emmanuel Macron 2017 májusában hivatalba lépett, másról sem lehetett olvasni, mint az akkor 40 éves francia elnök és a nála 25 évvel idősebb Brigitte hihetetlen love storyjáról. Mint ismert, Macron 15 évesen ismerte meg a háromgyerekes gimnáziumi tanárnőjét, akit 2007-ben el is vette feleségül. Egy belső informátor szerint azonban a házaspár kapcsolata már nem olyan felhőtlenül boldog, mint amilyennek mutatja az elnöki pár. Egy szeptemberi díszvacsorán például Brigitte Macron kifakadt, és számon kérte a férjén az elmúlt hónapok botrányait.

A francia elnök fejére olvasta a first lady a többi közt azt is, hogy utcai verekedést provokált Macron személyi testőre, ami miatt hatalmasat esett az államfő népszerűsége. Mint az közismert Alexandre Benalla két évig vezette Macron testőrségét, és kiderült róla, hogy közpénz milliókkal halmozta el az elnök a marokkói származású férfit, aki szabadidejében rendőrnek öltözve tüntetőket vert.

Brigitte állítólag a nem régen lemondott Gérard Collomb belügyminisztert is kiosztotta, aki a testőrbotrány kapcsán úgy viselkedett, mintha semmiről sem tudna, és pácban hagyta az elnököt.

Brigitte Macron sajtóirodája megerősítette a francia Public című lap értesülését, és elismerték, hogy valóban volt egy szóváltás az elnöki pár között a botrány miatt.

Azt azonban határozottan cáfolták, hogy a first lady kiabált volna a belügyminiszterrel. A végeredmény ismert: Gérard Colomb lemondott a belügyi tárca vezetéséről, ami különösen nagy érvvágás Macronnak, mert a 71 éves politikus bizalmasa és támogatója volt. Az államfő egyébként több hétig el sem fogadta Collomb lemondását. Augusztus óta összesen három miniszter távozott a francia kormányból, szakértők szerint ezek a vezetők még időben el akarták hagyni a süllyedő hajót.

Egy francia bulvárlap szerint nem a vacsora volt az egyetlen alkalom, amikor Brigitte kiosztotta férjét. Az Éleysée-palota testőrei például hallani vélték, ahogy a first lady a zárt ajtók mögött csúnyán kiabált az urával.

Fel kell hagynunk ezzel a sok hülyeséggel

– hallatszott ki a szobából, és miközben Brigitte torkaszakadtából ordított még a palota falát is verte.

Úgy tűnik azonban, hogy Emmanuel Macronra nem csak otthon várnak nehéz napok. E hét kedden ugyanis 300 ezer ember tüntetett a tervezett reformjai ellen. Az elnök korábban úgy fogalmazott, hogy ha a franciák nem panaszkodnának annyit, akkor jobb országban élnének.