RIPOSTER

Így gyászolják a tragikus hirtelenséggel elpusztult magyar mentőkutyát

Egy ország háborodott fel hétvégén, amikor a Cserhát Különleges Mentőcsoport tagja kiírta: meggyilkolták szeretett társát, a hivatásos mentőkutyát. A 8 éves Chuckyt holtan találta szombat reggel az udvarban, eleinte biztosra tûnt, hogy megmérgezték. Végül kiderült, hogy ritka betegség okozta a halálát.
  • Szerző: RIPOST

Drámai történet járta körbe a hazai sajtót: az első hírek szerint szombatra virradóra megmérgezték a híres magyar mentőkutyát, Chuckyt. Az állat gazdája, a Cserhát Különleges Mentőcsoport tagja írta ki a Facebookra, hogy hű társát reggel mozdulatlanul, a fűben fekve találta meg a kertben, szája és hátsója is véres volt.

A reggeli vizsgálatok, minden külső jel mérgezésre utaltak

– szóltak az első hírek, a kutyáról készült drámai fotó futótűzként terjedt az interneten, az állatbarátok a gyilkos fejét követelték.

Chucky gazdája este tájékoztatta a friss hírekről a közvéleményt: bár az első jelek egyértelműen mérgezésre utaltak, végül kiderült, hogy gyors lefolyású betegség végzett az állattal.

A boncolás és a másodlagos orvosi vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy egy nagyon ritka bélcsavarodás okozta a halálát, ezer kutyából egynél történik ilyen

– közölte a mentőcsapat tagja, Juhász Zoltán.

Chucky hirtelen halála nemcsak ismerőseit, hanem a közvéleményt is megrendítette.

Életeket mentett

A 8 éves, Bavaria Kimbo néven törzskönyvezett, fajtatiszta németjuhász a Cserhát Különleges Mentőcsoport megalakulása óta vett részt keresésekben Magyarország számos pontján.

„Chucky nagyon intelligens, magasan képzett társunk volt. Felsorolni is nehéz, mennyi minden történt vele. Európa számos országába eljutott a tréningeken. Soha nem pihent, mindig szolgálatra készen állt, közel 100 éles bevetésen vett részt. Nyolc év alatt egyszer döntötte le betegség, egy kullancsfertőzés miatt”

– mesélte megtörten a %%-nak a mentőcsoport sajtófelelőse.

Altsach Andrea elmondta, Chucky gazdája egyelőre képtelen feldolgozni hű társa elvesztését, de sokan tartják benne a lelket.

„Nagyon sok ember köszönheti neki az életét, akiket a segítségével találtunk meg. Több száz bemutatón, gyakorlaton mutatta meg rendkívüli fegyelmezettségét, tudását. Mindenkihez odabújt és hozzásimult még ismeretlenül is, a gyerekekkel órákon át képes volt játszani”

– elevenítette fel a %%-nak Altsach Andrea, aki úgy tudja: a hős mentőkutyát gazdája már eltemette, de mindenki abban reménykedik, hogy Chucky kölykei közül valamelyik utódja majd egyszer a nyomdokaiba lép!

Világhírűek a magyar keresőkutyák
Mancs volt az első mentőkutya, amelyik szobrot kapott, az alkotáshoz a mai napig elzarándokolnak az állat tisztelői. A németjuhász számos hazai és külföldi katasztrófánál segített embereket menteni, és nemzetközi hírnevet szerzett, amikor egy törökországi földrengésnél megtalált egy kislányt a romok alatt. A leghíresebb, és legeredményesebb magyar nyomozókutya Kántor volt, a négylábú 536, leginkább lopásos bűncselekmény felderítésében vett részt, melyből 279 végződött sikerrel. Összesen 11 évig szolgált, 1964-ben egy nyom követése közben aknára lépett, és halálosan megsebesült. Halála után kitömették, majd a Bűnügyi, és Rendőrség-történeti Múzeumban helyezték el.