INSIDER

Vá­rat­lan for­du­lat a Fenyő-gyil­kos­ság ügyé­ben: ki­zár­ták Gyár­fás vé­dő­jét

Az ügy­véd egy­előre nem ka­pott hi­va­ta­los ér­te­sí­tést a dön­tés­ről, de ha a ke­zébe kerül, azon­nal fel­leb­bezni fog.
  • Szerző: Ripost
Fotó: MTI

A PestiSrácok.hu információi szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) nyomozási bírája a napokban kizárta a Fenyő-ügyből a felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás védőjét, Bánáti Jánost.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya az eljárás tényét elismerte, ám a január 8-án meghozott döntés tartalmáról nem beszéltek, arra hivatkozva, hogy csak az érintettek részére történő kézbesítést követően adhatnak tájékoztatást.

Annak mindig nyomós oka van, ha egy ügyvédet kizárnak egy büntetőügyből. Ilyen például, ha valaki az ügyben korábban ügyészként, bíróként vagy nyomozóként vett részt, esetleg valamelyikük hozzátartozója, ha az adott eljárásban tanú vagy már maga is gyanúsított, vagy az ügyben szakértőként, illetőleg szaktanácsadóként vett részt.

Bánáti Jánost a hírekről elmondta, valóban megpróbálta őt kihallgatni tanúként a hatóság, de élt a mentességével. Hozzátette: még semmilyen értesítést nem kapott arról, hogy kizárták volna, de hangsúlyozta, ha a BKKB valóban kizárta az ügyből, akkor a Fővárosi Törvényszéknél fog fellebbezni.

Fenyő Jánost, a Vico sajtóbirodalom urát 1998. február 11-én este fél hat után, saját Mercedesében gyilkolták meg a Margit utca 4-es szám előtt, amikor megállt a piros lámpánál. A feltorlódott kocsisorban várakozó Mitsubishiből kiugrott egy férfi, aki az Agram 2000 típusú gépfegyveréből tizenkilenc lövést adott le Fenyő Jánosra. Az ügyben a tettest, Jozef Rohácot életfogytiglani fegyházra ítélték, de Gyárfást és Portikot csak húsz évvel a bűncselekmény után gyanúsították meg felbujtással. A gyanú szerint Portik az ex-úszóelnök megbízásából küldött bérgyilkosokat Fenyőre. A bizonyítékok között van egy hangfelvétel, amin az Energol-vezér és az úszószövetség volt elnöke a Fenyő-gyilkosságról beszélnek. A beszélgetést Portik évekkel az emberölés után vette fel.