SÁRGACSEKK

Fi­ni­sel az szja-be­val­lás

Aki még nem tette, tegye meg! Május 20-ig be kell nyúj­tani a NAV-hoz a 2014-es évi sze­mé­lyi jö­ve­de­lem­adó be­val­lást.

Mindazoknak az adózóknak, akik nem folytatnak vállalkozói tevékenységet, áfa fizetésére nem kötelezettek, valamint, akiknek a munkáltatója nem vállalta át adóbevallásuk elkészítését, május huszadikáig vallaniuk kell.

EZT OLVASTAD MÁR?

A NAV helyettünk is ellenőriz

Ha megkésünk a bevallással, főhet a fejünk (Fotó:Thinkstock)
Ha megkésünk a bevallással, főhet a fejünk (Fotó:Thinkstock)

A bevallás elkészítésében könnyebbséget jelenthet a NAV honlapjáról letölthető általános nyomtaványkitöltő program, ezzel pedig behívható az szja bevallási nyomtatvány. A kitöltő programot az adóhivatal évről évre javítja, így aki korábban letöltötte, annak érdemes frissítenie. Fokozhatjuk komfortérzetünket, ha regisztrálunk az ügyfélkapu.hu-n, mert akkor a bevallás kitöltése és az ellenőrzés lefuttatása után néhány kattintással dokumentált módon célba juttathatjuk a NAV részére.

Bárhol az országban regisztrálhatunk

Online egyszerűbb (Fotó:Thinkstock)
Online egyszerűbb (Fotó:Thinkstock)

Ilyen formán megúszhatjuk az adóhivatal ügyfélszolgálatán, vagy a postán való sorállást. Jó tudni, hogy ügyfélkaput létesíthetünk lakóhelyünktől függetlenül, az ország bármelyik okmányirodájában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán, sőt, külképviseleten is.

Eközben a címlapon

Benézhetünk ide is, oda is

Ehhez egy alkalommal be kell menni személyesen a fenti hivatalok valamelyikébe, s pár perces ügyintézéssel megkapjuk az elektronikus hozzáférésünket személyes ügyfélkapunkhoz, amin keresztül a jövőben nem csak az adóhivatallal, hanem számos más, állami intézménnyel is levelezhetünk, de még betekinthetünk a földhivatali nyilvántartásba is.

Az adózók tetemes hányada, ahogy a korábbi években, úgy most is az utolsó pillanatra hagyja az adóbevallást. A több hónapig nyitva álló bevallási időszak elején inkább a visszaigénylők mutatnak aktivitást, hiszen így előbb kapják vissza a túlfizetést és ez számukra megfelelő motivációs tényező.

Hagyományőrzőknek nyújtott nyitva tartás

A hiba nem a laptopban van, kérjen segítséget (Fotó:Thinkstock)
A hiba nem a laptopban van, kérjen segítséget (Fotó:Thinkstock)

Akik maradnak a hagyományos, tollal kitölthető bevallási íveknél, azok számára több odafigyelést igényel ez a munka, hiszen így maguknak kell azt az ellenőrzést végezni, amit az online módszernél a gép elvégez helyettünk. (Közülük sokan  nem írják alá a nyomtatványt, ezzel érvénytelenné téve azt.)

Mindezek után mehetünk valamelyik NAV ügyfélszolgálatra, vagy postára, ahol a május 20-i határidő közeledtével egyre hosszabb sorokra számíthatunk. A hivatalok megértőek: az utolsó napokban több helyen nyújtott nyitva tartással várják az adózókat.