RIPOSTER

Ezért nincs tél Ma­gyar­or­szá­gon, itt a ma­gya­rá­zat

Nyíl­nak a hó­vi­rá­gok, rü­gyez­nek a fák, pó­ló­ban kor­cso­lyáz­nak és na­poz­nak a Vá­ros­li­get­ben, mi­köz­ben a si­va­tag­ban ha­va­zik, és be­fa­gyott a Ni­a­gara. Ta­valy ilyen­kor ná­lunk is be­fa­gyott a Ba­la­ton, Nóg­rád­ban pedig -28 fokot mér­tek. Hogy­hogy idén csak Af­ri­ká­ban és a ten­ge­ren­tú­lon van tél?
  • Szerző: RIPOST

Kinyíltak a tavaszi virágok, megkezdődött az allergiaszezon – írta meg a . Tegnap is egy szál pólóban korcsolyáztak a Városligetben, sütkéreztek az emberek, élvezték a szép tavaszi időjárást.

Az Időkép szerint csak jövő hét elején lesz hidegebb, de akkor is csak -3 fokig hűl le a levegő éjszaka. Utoljára három éve volt ilyen enyhe a tél.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Az északon felgyűlt hideg Amerika felé zúdult. Az Észak-Amerika és az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő légtömegek közötti hőmérséklet-különbség jó motorja az ottani ciklonképződésnek. Ezek a ciklonok pedig enyhe, óceáni levegőt szállítanak Európába, így hazánkba is

– mondja Szabó Bea, az Időkép meteorológusa.

Legutóbb 2015-ben, pont január 10-én dőlt meg az országos hőmérsékleti rekord, Fertőrákoson 19,7 fok volt. Ugyanekkor a budapesti rekord egy napon belül kétszer is megdőlt, mivel délután 16,7 fokot mértek, majd este 11 óra előtt néhány perccel 17 fok volt. Egyúttal az ezen a napon mért éjszakai minimum hőmérséklet is a legmagasabb valaha mért érték volt, mivel 8,3 fokot mértek a leghidegebb órákban.