TESTFACTOR

Ezért kenj szó­da­bi­kar­bó­nát a fe­ne­kedre, nem bánod meg!

Az ókor­ban az egyip­tomi nők a szó­da­bi­kar­bóna ere­deti for­má­ját, a nah­ko­lit nevű, víz­ben ol­dódó ás­ványt hasz­nál­ták bőr­ápo­lásra, tisz­tí­tásra. Ha nekik be­vált, mi is pró­bál­juk ki!
Ma már több, mint 300 módját ismerjük a szódabikarbóna felhasználásának,

ám elődjével, a nahkolit-tal már az egyiptomi nők is rendszeresen tisztították, ápolták a bőrüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: 123RF

Nem csak hatásos házi szer, de környezetkímélő is. Ami még megkülönbözteti a boltban kapható kemikáliáktól, hogy ez nem okoz semmiféle egészségkárosodást. Most csak 15-öt mutatunk a lehetőségek közül.

1. TERMÉSZETES DEZODORÁLÓSZER

Ha el akarod kerülni a dezodorokbanés izzadtsággátló szerekben található, tartósításra használt, hormonkárosító parabéneket és az alumíniumot, készítsd el inkább házilag. Egy csipet szódabikarbónát keverj el pár csepp vízzel. Kend a hónaljadra. Pár perc után mosd le.

2. ROVARCSÍPÉS

A viszkető, égő érzést is enyhíti az előző pontban leírt keverék. Közvetlenül a csípés helyén alkalmazd.

3. GYOMORÉGÉS

Fotó: 123RF

Egy teáskanál szódabikarbónátoldj fel 2 dl vízben, és idd meg. Azonnal semlegesíti a gyomor savasságát, megszünteti a gyomorégést, az emésztési zavarokat. Még a gyomorfekélyt is enyhíti.

4. ARCTISZTÍTÓ

A szódabikarbónából és vízből készített pép rendszeres alkalmazásával megszüntetheted az olyan szépség-csökkentő bőrhibákat, mint a ránc, mitesszerek, foltos bőr.

Eközben a címlapon

5. HAJ

Egy kis flakonban keverj össze 1 rész szódabikarbónát és 3 rész vizet. Kend a hajadra, és hagyd rajta hatni pár percig. Öblítsd le meleg vízzel.

6. STRIÁK

Fotó: 123RF

Vidd fel a szódabikarbónás pépet a szülés vagy hirtelen fogyás után keletkező, csíkos bőrfelületre. Rendszeres ápolással eltüntetheted e szépséghibákat.

7. KELLEMETLEN LEHELET

Súrold át a fogaidat, ínyedet, szájbelsődet az ujjadra vagy a megnedvesített fogkefédre kent szódabikarbónával. Lecsiszolja a lerakódásokat, tisztít és fertőtlenít. Elpusztítja a szájban tenyésző baktériumokat is, melyek a rossz szájszag okozói.

8. BŐRKEMÉNYEDÉS

Csak szórj egy kis szódabikarbónáta zoknidba, húzd fel lefekvéskor, és le se vedd reggelig. Kellemesen meg fogsz lepődni az eredménytől!

9. FOLTTISZTÍTÓ

A háztartásban folttisztításra is használhatod ezt a zseniális csodaszert. A port kis vízzel keverd, és direkt az eltüntetendő foltra kenve alkalmazd.

10. HŰTŐSZAGOK ELLEN

Egy kis nyitott csészében mindig tarts szódabikarbónát a hűtődben. Magába szívja, semlegesíti a kellemetlen szagokat.

11. ÉKSZERTISZTÍTÁS

Nedves törlőruhára szórt szódabikarbónával finoman áttörölve, ékszered visszanyeri újkori fényét, ragyogását.

12. TÁLYOG, FURUNKULUS

Készíts pasztát szódabikarbónábólés vízből. Egy kissé megnedvesített vattacsomót márts bele, és vidd fel a fertőzött területre. Hagyd hatni 15-20 percig. Mielőtt leöblítenéd, óvatosan nyomd ki a tályogot a nedves vattával, hogy teljesen kiürüljön.

13. NAPÉGÉS

Szórj fél csésze szódabikarbónát a kéz meleg fürdővízbe. Áztasd benne magad, míg az égő érzés meg nem szűnik. Kiszállva a fürdőből ne törölközz meg, hanem hagyd, hogy a levegőn száradjon meg a bőröd. Így nem okozol magadnak felesleges fájdalmat, plusz a szódabikarbóna még tovább is gyógyíthatja a bőrödet.

14. HÜVELYES-PUHÍTÓ

Fotó: 123RF

A borsófélék, a bab hamarabb puhul, ha az áztatóvizébe teszel egy kis szódabikarbónát.  

15. FOGFEHÉRÍTÉS

Szeretnél egy hihetetlenül hatásos fogpasztát? 1 tk szódabikarbónát keverj össze ½ tk tengeri sóval. Mártsd a keverékbe a megnedvesített fogkefédet, és súrold át vele a fogaidat és az ínyedet. Nem csak tisztul, fertőtlenedik tőle az ínyed, szájad, hanem a fogad még több árnyalattal ki is fehéredik!