INSIDER

Ez őrü­let, 30 fok­ban indul a ka­rá­cso­nyi sze­zon!

Nincs üres­já­rat a ke­res­ke­de­lem­ben: alig ért véget az is­ko­la­kez­dési sze­zon, máris több he­lyen meg­je­len­tek a tél leg­fon­to­sabb ün­ne­pé­nek kel­lé­kei, ki­egé­szí­tői, fi­nom­sá­gai. Hi­he­tet­len, a há­rom­na­pos ün­nepre bő három hó­na­pig han­gol­nak a ke­res­ke­dők.
  • Szerző: Ripost

Miközben odakinn tombol a 29-31 fokos indián nyár, a naptár szerint szeptember közepén járunk, vagyis meteorológiai szempontból is nyár van még, a kereskedők már a karácsonyi ünnepekre hangolják a boltokba betévedőket.

Fotó: Markovics Gábor
EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

Mandulás és vajas karácsonyi keksz, almás-fahéjas, illetve hókifli ízű csokoládék sorakoznak az Aldiban, a divatcikkeket és kiegészítőket kínáló Kik üzletei roskadásig telve ünnepi díszekkel, hógömbökkel, manó- és rénszarvasfigurákkal, karácsonyi mécsestartókkal és egyéb ünnepi portékákkal. Az Obi internetes oldalán pedig többféle műfenyőt is találunk a 45 centis asztalitól a 180 centis, padlóra állítható példányig, de kínálnak már többek közt karácsonyi csomagolópapírt, adventi díszt és karácsonyfatalpat is. Miközben még jócskán előttünk az őszi szünet, a Halloween, a Mindenszentek, a Halottak napja, a Mikulás és az Advent is.

Miért kell ennyire előrehozni az ünnepet?

A a meglepő kereskedői húzás okairól kérdezte Nyíri Zoltán reklám- és kommunikációs szakembert.

Úgy vélem, a most kihelyezett karácsonyi termékek eladásánál is fontosabb szempont ezeknél az cégeknél, hogy beszéljenek, posztoljanak róluk. Ezért is fontos számukra, hogy elsők legyenek

– érvel Nyíri Zoltán.

Eközben a címlapon

„Ez a fajta mesterségesen felpörgetett fogyasztás, melynek kulcsa, hogy sosem elég, ami van, sokakat ösztönözhet vásárlásra az ünnepi portékákból már az ünnep előtt is. A „most vedd meg, mert nem marad"-félelem, illetve a „meglátni és megkívánni”-elv alapján költekezők pedig gyakran később döbbennek rá, hogy felesleges dolgokra szórták el a pénzt, hiszen az igazi ünnepi kínálat majd csak december körül jelenik meg" – figyelmeztet Nyíri Zoltán.

Fotó: Markovics Gábor

Megosztja az embereket

Az indián nyár idején megjelenő karácsonyi termékek és az általuk gerjesztett hangulat sokakban visszás érzéseket kelt, ugyanakkor az ünnepet kedvelők kellemesen élik meg a korai felhajtást. Felidézik a karácsony varázsát, ismerős dallamok és karácsonyi filmek képsorai jutnak az eszükbe, s akár most elkezdik fejben megtervezni az otthonuk idei ünnepi dekorációját.

A jelenség kapcsán megkerestük az Aldit, a Kiket és az Obit is. Többek közt azt szerettük volna megtudni, mi az oka, hogy ilyen korán kezdik a karácsonyi szezont, s mit szólnak ehhez a vásárlóik, ám lapzártánkig egyik helyről sem kaptunk választ.

Fittyet hánynak a kereskedők a naptárra?

Lehet, hogy mindezek után már januárban polcokra kerülnek a húsvéti csokinyuszik és locsolókölnik?

Nyíri Zoltán reklám- és kommunikációs szakember ez nem fenyeget, de csak azért, mert az üzleti élet más tempót diktál.

„A január a leértékelések időszaka, amikor a karácsonyi szezon megmaradt portékáitól próbálnak megszabadulni a kereskedők. Ezt követi a Valentin-nap és a nőnap, s csak ezután jöhetnek a húsvéti termékek" – magyarázza a szakember.