KÜLFÖLD

Ezzel az elképesztő járművel hódítaná meg a NASA a vörös bolygót

Olyan látványos marsjárót terveztek, amely bármelyik sci-fi-ben megállná a helyét.
  • Szerző: Ripost

A NASA nem bízza a véletlenre legújabb projektjének sikerét, és gőzerővel népszerűsíti az emberes marsmisszióját, nem is akárhogyan.

Mozifilmes látványtervezőket fogadtak fel, hogy megépítsék a jövő marsjáróját, amelyen a leendő telepesek furikázhatnak majd a vörös bolygón. A feladatot a Parker Brothers nevű műhely kapta a SeaDek céggel karöltve. Munkáikat a Tron című filmben is láthattuk. Talán néhányan emlékeznek a futurisztikus motorokra...

Ezúttal egy hatkerekű áramvonalas járművet mutattak be.

A négyszemélyes jármű 8,5 méter hosszú, 3,3 méter magas, a belsejét pedig igyekeztek maximalizálni, mert nem csak egyszerű szállítójárműről van szó, hanem mozgó laboratóriumról is. Több fontos funkcióját űrhajósokkal való konzultációk során tervezték meg.

A speciális, 127 centi átmérőjű kerekeket a homokban való haladásra tervezték, és a villanymotoros hajtással a 2,7 tonnás jármű akár 110 km/h-s sebességre képes. Az utazósebessége ennél szerényebb, mindössze 20 km/h. Az energiát egy 700 voltos akkumulátor biztosítja, amit napelemek töltenek fel.

A látványos jármű valószínűleg sohasem fog a vörös bolygón közlekedni, mert kísérleti darabnak készült. De talán ez lesz majd az alapja a valódi marsi járművek legújabb generációjának...

Forrás: maxim.comkennedyspacecenter.com