MAMAKLUB

Erre fi­gyelj, ha tá­bo­rozni megy a gye­rek

Az első tá­bo­ro­zás min­den csa­lád él­té­ben ko­moly mér­földkő. Vajon ho­gyan ké­szítsd fel rá a gye­re­ke­det, hogy mind­annyian a le­hető leg­töb­bet hoz­zá­tok ki ebből az idő­szak­ból?

Az, hogy egy gyerek, mikor érik meg a táborozásra, nem elsősorban a korától függ, hanem attól, el tud- e szakadni akár több napra is a szüleitől, biztonságban érzi-e magát a kortársai között. Csak azért nem érdemes táborba küldeni a gyereket, hogy „edződjön”- a táborozás célja nem a fejlesztés, inkább csak az élményszerzés. Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, inkább várjatok egy évet: sokkal jobb egy évvel később, vidáman elindulni a táborba, mint egy évvel korábban inkább csak átvészelni a tábori napokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Beszélgessünk előtte

Jó, ha előre felkészíted a gyereket arra, kikkel, hol, milyen körülmények között fog táborozni. Ha a már ismert barátaival, osztálytársaival megy, könnyebb a helyzet, de azt is erősítheted benne, hogy hamar lesznek jó barátai akkor is, ha ismeretlenek közt nyaral.

Az első táborozás előtt érdemes kicsit önállóságra szoktatni: jó, ha nem okoz gondot neki a reggeli-esti tisztálkodás, az időjáráshoz illő öltözködés, és az is hasznos lehet, ha a nagymamánál már eltöltött egy pár napot a szülők nélkül. Csomagoljatok együtt, hogy tudja, mit hol talál a táskában, mi minden áll rendelkezésére a táborban.

Jó, ha tudja, hogy kihez forduljon, ha problémája akad, és tudatosíthatod benne azt is, hogy veled is bármikor kapcsolatba léphet. Ma már szinte minden gyereknek van mobiltelefonja, de ha valamiért nem használhatja, minden táborban van valamilyen kapcsolattartási lehetőség. Azt is jó, ha tudja, hogy végső esetben akár haza is hozod a táborból, ha nagyon nem akar ott maradni. Persze ez tényleg csak a legutolsó eszköz legyen, azt is jó, ha elmagyarázod neki, hogy a honvágy természetes, de az élmények hatására hamar elmúlik. Akkor viszont semmi értelme végigszenvedni a tábort, ha valaki esetleg agresszívan viselkedik vele a táborozó társak közül – ezt viszont mindenképpen jelezd a velük utazó felnőtteknek, nehogy a te gyereked után mást pécézzen ki az agresszor. Arra is készítsd fel a gyereket, hogy a táboron kívül a szokásos módon legyen óvatos az idegenekkel.

Tábor után pedig hagyj pár napot, hogy a gyerek visszaálljon a normális kerékvágásba – gondolj bele, hogy néha neked is nehéz nyaralás után visszazökkenni.