HŰHA

El­ké­pesztő dolog de­rült ki Zámbó Jimmy­ről

Zámbó Jimmy hi­he­tet­len hang­ter­je­del­mé­ről sokan, sok min­dent mond­tak annak ide­jén, de maga a Ki­rály csak rit­kán vá­la­szolt a négy ok­táv­ját fir­tató kér­dé­sekre. Élete egyik utolsó in­ter­jú­já­ban azon­ban el­árulta meg­lepő tit­kát...
  • Szerző: Buster

Talán sosem botlunk bele abba a 2000-ben, Szilágyi János által készített interjúba, ha Zámbó Krisztián nem osztja meg saját közösségi oldalán. De megtette, és így végre választ kaphatunk a kérdésre, minek köszönhette Jimmy, hogy képes volt négy teljes oktávot átívelni hangjával.

Elárulta hangterjedelmének titkát (Fotó: RTL Klub)
Elárulta hangterjedelmének titkát (Fotó: RTL Klub)
Arra, amit mondott, nem igazán számítottunk.

"A sajtó sosem volt a barátom, különösen azután nem, hogy kiderült ez a négy oktáv dolog."

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Olyanok írogattak cikkeket arról, hogy nyomokban sincs meg a négy, akik még életükben nem hallottak egy dalt sem tőlem.

"Egy átlagembernek egy vagy maximum másfél oktávja van egyébként" - mondta Zámbó Jimmy, aki ezután elképesztő vallomással folytatta.

Én úgy szoktam fogalmazni, hogy születési rendellenességnek köszönhetem a hangterjedelmemet. Ezt egyébként nekem egy orvos barátom mondta, aki szerint másképpen vannak a hangszálaim, mint másoknak

- ismerte el a legendás énekes, nem sokkal tragikus halála előtt.

Szavai után úgy gondoltuk, utánajárunk, van-e orvosilag igazolt alapja állításának, és felkerestük az ország legismertebb foniáterét (fül-orr gégészeten alapuló, hangképzéssel foglalkozó szakember - szerk.), dr. Balázs Boglárkát, aki egészen közelről is látta Jimmy hangszálait.

Nem volt egyedül a négy oktávval

"Azt kell mondjam, hogy nem kell ördögi képességeket tulajdonítani azoknak az énekeseknek, akik abban a szerencsében részesültek, hogy képesek négy oktávot kiénekelni. Tény, hogy nincsenek sokan, de Jimmyn túl két nevet is tudok említeni itthonról is. Az egyik, Szegedi Molnár Géza, a másik pedig Vásáry André. De térjünk vissza Jimmyhez, aki egyszer eljött hozzám, mert meg volt fázva, és segítséget kért."

Eközben a címlapon
Benéztem a torkába, és majdnem átlagos, bariton jellegű hangszalagokkal találkoztam. Az igaz, hogy az átlagnál jóval rugalmasabbak voltak, és jobb volt a nyálkahártya-borításuk is, de ezt azért nem nevezném rendellenességnek.

"Jimmynek szerencsére és ügyességre volt szüksége ahhoz, hogy kiénekelje a négy oktávot, és az tagadhatatlan, hogy stabilan tudta is” - mondta a -nak a szakember.