NÍNÓ

El­ké­pesztő rész­le­tek: így ál­lí­tot­ták meg a túsz­ejtő szö­kött rabot

Tisz­tára mintha egy film­for­ga­tás hely­színe lett volna teg­nap a Fő­vá­rosi Tör­vény­szék kör­nyéke, majd a Bos­nyák tér és Új­pa­lota! Csak­hogy ez­út­tal a film éles­ben pör­gött: egy rab a tár­gya­ló­te­rem­ben le­fegy­ve­rezte az őrét, túszt ej­tett, majd be­pat­tant egy ko­csiba és a tú­szul ej­tett so­főr­rel ki­felé me­ne­kült a vá­ros­ból, köz­ben tűz­pár­bajba ke­ve­redve a rend­őrök­kel. 36 perc­cel a szö­kése után a rend­őrök­nek si­ke­rült el­kap­niuk.
  • Szerző: Ripost

Igazi krimibe illő jelenetek játszódtak le péntek délután a Fővárosi Törvényszéken, majd azt követően fél Budapesten keresztül. Ahogy arról a  elsőként beszámolt, egy fogoly lefegyverezte az őrét és túszt ejtve meglépett a bíróságról. A 35 éves Sz. Károlyt garázdaság és rongálás vétsége miatt 1 év és 1 hónap börtönbüntetésre ítélték jogerősen. Amikor az ítélethirdetés után a büntetés-végrehajtási őr fel akarta tenni a csuklójára a kézbilincset, egy hirtelen mozdulattal orrba verte őt. Az őr nem hagyta magát, dulakodni kezdtek, de szerencsétlenségére a fogoly megszerezte a szolgálati fegyverét, és lábbilincsben a kijárat felé indult.

„Ez életem legizgalmasabb munkanapja volt – mondta a -nak egy dolgozó, aki a tárgyalóteremben tartózkodott. – Szó se róla, halálra rémültünk, hogy fegyver került az elítélt kezébe. Amikor kiment, szóltak nekünk, hogy ne hagyjuk el a tárgyalótermet, amíg nem kapunk újabb értesítést.” 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tárgyalóteremből értesítették a Fővárosi Törvényszék Biztonsági Szolgálatát, de a fegyveres rab túszul ejtette az odaérkező biztonsági embert, a halántékához tartotta a fegyvert, és így jutott ki az épületből. Addigra már értesítették a rendőrséget is, rengeteg rendőrautó érkezett a helyszínre.

„Arra figyeltem fel, hogy ellepik a környéket a szirénázó rendőrautók, és rendőrök, civilek rohangálnak fel-alá az utcán. Hallottam, amint egy mellettem elrohanó civilruhás a rádiójába beszélt, azt mondta: „úgy tudjuk, egy túsz van – mesélte a -nak egy nő, aki éppen akkor ment át a Markó utcán. – Nagyon ijesztő volt.”

A fogoly az épület előtt elengedte a túszt és gyalog menekült, de a Stollár Béla és a Bihari János utca kereszteződésénél leintett egy arra járó szürke Nissan X-Trail típusú autót, és a kocsit vezető 63 éves férfire fogta a fegyvert, azt parancsolva neki, hogy azonnal hajtson a Nyugati irányába.

Ezzel a Nissan terepjáróval menekült a belvárosból Sz. Károly
Ezzel a Nissan terepjáróval menekült a belvárosból Sz. Károly

A rendőrök utána eredtek és hajtóvadászatba kezdtek.

Eközben a címlapon
A végén már futva menekült a rendőrök elől a férfi
A végén már futva menekült a rendőrök elől a férfi

Információink szerint a Sz. Károlyt több lövés is eltalálta. A helyszínen elfogták, mentőt hívtak hozzá, akik ellátták, majd súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Lőtt sebekkel szállították kórházba
Lőtt sebekkel szállították kórházba
Életfogytiglan rács mögött marad

Sz. Károlyt korábban erőszakos bűncselekmények miatt már elítélték, és jelenleg is más bűncselekmény miatt töltötte jogerős büntetését. Tegnap ezt fejelte meg a bíróság 1 év 1 hónap letöltendő börtönnel.

„Példátlan ez az eset, én legalábbis még nem hallottam arról, hogy Magyarországon hasonló történt volna. Az alig több mint fél óra alatt Sz. Károly több bűncselekményt is elkövetett, amiért felelnie kell majd – tájékoztatta lapunkat dr. Kamarás Péter ügyvéd. – A fogolyszökés mellett számításba jön a köznyugalom megzavarása, személyes szabadság megsértése több ízben, emberölés kísérlete, ha bizonyítást nyer, hogy rálőtt a rendőrökre, akkor hivatalos személyek elleni fegyveres erőszak. Ha figyelembe veszik az előéletét is, ez elegendő lesz egy életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásához.”

Arról, hogy miként folyt a jobbára csak amerikai akciófilmekben látható vérfagyasztó autós üldözés útlezárásokkal és egyéb megdöbbentő dolgokkal Budapest utcáin, a Ripost napilap szombati számában olvashatsz.