INSIDER

El­ké­pesztő összeg, 9 mil­lió fo­rin­tot ta­lál­tak a BKV já­ra­tain

Ren­ge­teg pénzt és sok fur­csa ta­lált tár­gyat őriz­nek a BKV erre sza­ko­so­dott rész­le­gén. Eddig 400 ezer fo­rint volt a leg­na­gyobb ta­lált összeg egy­ben.
  • Szerző: Ripost

Sok pénzt hagytak el a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) járatain egy év alatt. A talált pénzből 3 millió forint még várja jogos tulajdonosait.

Havonta több ilyen polc is megtelik
Havonta több ilyen polc is megtelik
Fotó: Sulyok László
EZEKET OLVASTAD MÁR?
„Járatainkon tavaly összesen 9 152 390 forintot hagytak el az utasok. Szerencsére ennek a kétharmada, 6 240 890 forint már visszakerült a gazdájához”

– tudtuk meg a vállalat tájékoztatási osztályától.

Rengeteg pénztárcát találnak

Persze ez nem egy utastól származik, hanem összesen több száz ember hagyott el ennyit.  Voltak nagyobb fogások is, korábban volt egy férfi, aki közel 400 ezer forintot hagyott el egy táskában. Ha egy utas lead egy talált pénztárcát, sok esetben a tulajdonos adatai – bankkártyái, igazolványai - is benne vannak, így a BKV meg tudja találni. Arról viszont nincs információjuk, hogy hány nem becsületes megtaláló tette el a buszon, metrón, villamoson gazdátlanul hagyott pénztárcát…

Ilyen ládákba gyűjtik a pénztárcákat és iratokat
Ilyen ládákba gyűjtik a pénztárcákat és iratokat
Fotó: Sulyok László

Van, aki műfogsort hagyott el

Nem csak pénzt felejtenek fent a járatokon, a hétköznapi tárgyakkal egy egész termet töltenek meg a BKV Talált Tárgy Kezelőségén.

A különleges tárgyakról, amiket a járműveken találtak, többet megtudhat a keddi Ripost napilapból, ahol képeket is közlünk róluk!

Eközben a címlapon

Hol keressük, ha elhagyunk valamit?

Az elhagyott dolgaink iránt telefonon a 06-1/325-5255-ös telefonszámon (1-es, 6-os menüpont), e-mailben a bkv@bkv.hu címen vagy személyesen a BKV székházával szemben levő Talált Tárgy Kezelőség irodájában lehet érdeklődni. Ha valamit elhagytunk a buszon vagy villamoson, és leadja valaki, az valószínűleg az Akácfa utca 18.-ba kerül. Az első nap díjtalanul szerezhetjük vissza dolgainkat, utána egy vonaljegynek megfelelő összegért, azaz a 350 forintos kezelési költség fejében. De fontos, hogy hivatalos okmánnyal érkezzünk a kezelőségre. A beérkező tárgyakat a közlekedési társaság 3 hónapig őrzi, utána értékesítésre kerülnek. Ha ezután megyünk elhagyott dolgunkért, akkor az értékesítéskor kapott összeget adja át a tulajnak a BKV. Ha egy éven belül nem jelentkezik senki az összegért, akkor a BKV átutalja azt a Magyar Államkincstár részére.

Sokaknak lehet ismerős az Akácfa utca 18.
Sokaknak lehet ismerős az Akácfa utca 18.
Fotó: Sulyok László
A MÁV és a Volán is működtet talált tárgyak osztályát A vidéki tömegközlekedési cégek is működtetnek talált tárgyak osztályát. A vonatokon és az állomásokon elvesztett tárgyak után a MÁVDIREKT központi számán, a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon, a 6. Különleges információk menüpontján, illetve a közeli állomásokon, pályaudvarokon érdeklődhet. Az elvesztett tárgyakat 3 hónapig őrzik meg. A Volán is 3 hónapig őrzi meg a buszokon, buszpályaudvarokon talált tárgyakat. Ha a tulajdonos nem jelentkezik pár napon belül, Budapestre, a Népliget buszpályaudvarra kerülnek a tárgyak.