RIPOSTER

El­ké­pesztő, mit művel ez a le­le­mé­nyes ma­gyar a sö­rös­do­bo­zok­kal

Nem kell ki­dobni a mil­li­ó­nyi sörös, kólás, ener­gia­ita­los do­bozt, rá­adá­sul ki­vált­hat­juk velük a ren­ge­teg kör­nye­zet­ká­ro­sító mű­anyag pa­lac­kot! A vi­lág­si­ker ka­pu­já­ban álló ma­gyar ta­lál­mány for­ra­dal­ma­sítja a kör­nye­zet­vé­del­met, csak annyi kell hozzá, hogy be­gyűjt­sük a sér­tet­len alu­mí­nium do­bo­zo­kat, és tölt­sünk bele mo­só­szert, bú­tor­ápo­lót, mo­so­ga­tó­gélt...
  • Szerző: Ripost

Miért nem nekem jutott eszembe?! – csaphatnak sokan a homlokukra Szőke Tibor pofonegyszerűnek tűnő megoldása hallatán. A kohómérnök ugyanis a legegyszerűbb módon képzelte el a különféle alumínium dobozok újrahasznosítását: háztartási termékek palackjaként. De ő azért mérnök, mert nem csak gondolkodik, hanem meg is valósította az ötletét! Már rangos díjakat is nyert vele, most pedig az egyik legrangosabb csomagolástechnikai kihívásra utazhat Malmőbe. A formabontó magyar ötlet az 500 benevezett projekt közül bekerült a legjobb 20-ba. Működő elképzelése világszinten szoríthatja vissza a környezetszennyezést.

Szőke Tiborék a biztosan záró, újrahasznosítható műanyag kupak mellett bizonyos termékekhez újrahasznosított papír záróelemmel is kísérleteznek.
Szőke Tiborék a biztosan záró, újrahasznosítható műanyag kupak mellett bizonyos termékekhez újrahasznosított papír záróelemmel is kísérleteznek.

„Csak tavaly 1,1 milliárd sörös- és kólásdoboz került forgalomba Magyarországon, melyek súlya eléri a 16 ezer tonnát. Ennek pedig 60 százaléka a szemétben köt ki, ahol több mint 200 év kell a lebomlásához” – magyarázza a -nak az ötletgazda. – „Mi egy speciális szerkezettel eltávolítjuk az aludobozok tetejét, majd gépi és kézi tisztításnak vetjük alá azokat, a töltés után pedig címkézzük és újrahasznosítható műanyagból zárókupakot helyezünk rájuk.” 

A projekthez 170 helyen gyűjtik a sértetlen sörösdobozokat.

Bármit lehet tölteni a tárolókba...
Bármit lehet tölteni a tárolókba...

Ha szeretnéd tudni, hogy mi mindenre hasznosítható a magyar találmány és mennyi elismerésben részesült már, akkor a pénteki számából megtudhatod! Keresd az újságárusoknál!