INSIDER

Egy­mil­liót akart saját lá­nyá­tól ve­sé­jéért a ma­gyar apa

Hiába hi­va­tása Szend­rei Má­ri­á­nak, hogy be­teg­gon­do­zó­ként em­be­re­ken se­gít­sen, őrajta még a saját édes­apja sem segít. Ami­kor ki­de­rült róla, hogy sú­lyos ve­se­be­teg, az apja ki­rakta a la­kás­ból. La­punk­nak az apa mondta: ki az a hülye, aki oda­adja a szer­vét? Pedig ő al­kal­mas donor le­hetne...

Folyamatosan segítette a családját a 41 éves Szendrei Mária, de amikor ő került bajba, akkor mindenki elfordult tőle. Németországban dolgozott beteggondozóként, de amikor legutóbb hazautazott Pécsre, rosszul lett az utcán.

– Pihenni jöttem haza Németországból, itthon édesapámnál laktam. Amikor rosszul lettem, borzasztóan megijedtem, de leültem és reménykedtem, hátha elmúlik – meséli a -nak Mária.

EZT OLVASTAD MÁR?

– Az orvos azonnal a sürgősségire küldött. Kiderült, hogy vesezsugorodásom van, mindkét vesém károsodott.

A doktornő behívta az édesapámat, és elmondta neki, hogy ő lenne a legjobb donor a számomra, megmentheti az életemet.

Miután kikísértem, akkor közölte velem:

én eladom a vesémet neked 1 millió forintért - és nevetett.

Amikor Máriát végre kiengedték, otthon látta, hogy édesapja az összes holmiját összecsomagolta.

Közölte velem, hogy „mit csináljak veled így betegen?!” Mit mondhattam volna erre, kivettem egy uránvárosi albérletet. A családom magamra hagyott, a kórházban egyetlen közeli rokonom se látogatott meg. Amikor kértem, hogy hozzanak nekem tiszta pólót, mert ami rajtam van, átvérzett a dialízis során, közölték: nem bírják a kórházat, rosszul lesznek tőle. Egy nővérke adta oda a sajátját... 

Mária hetente háromszor jár dialízisre, és a barátai próbálnak meg neki donort keresni, hiszen így nem tud dolgozni, a kezelés pedig fárasztó és kellemetlen. Végső megoldást a veseátültetés jelent a számára. Vércsoportja 0 RH+ pozitív, akinek ugyanilyen, az jöhet számításba. A Pécsi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum-nál megerősítették: Máriát rendszeresen kezelik a művese állomáson, a szervátültetés jelenthet csak esetében gyógyulást.

A megkereste Mária édesapját is, aki elismerte, hogy nem adja oda a veséjét a lányának.

Az az 1 millió forintos megjegyzésem csak vicc volt, meglepett a kérés – mondta az édesapa. – De mondja meg, ki az a hülye, aki tényleg odaadná a szervét? Én feküdjek kés alá, rohangáljak a kórházba? Nem is értem, Mária hogyan gondolhatta ezt. Ő mondta, hogy ha nemet mondok, akkor pakoljak is össze, nem marad nálam. Hát jó, összepakoltam, de nem én dobtam ki. Jobb így, azóta se hív, én meg nem tudom felhívni, nincs rá pénzem – mondta.

A sokkoló történet további részletei a szerdai napilapban olvashatók! Keresd az újságárusoknál!