RIPOSTER

Egy­más mel­lett vi­rág­zik Horn Gyula és Orbán Vik­tor

Mi­e­lőtt nap­szú­rásra, dé­li­bábra, a hőség okozta za­va­ros kép­zel­gésre gon­dol­ná­nak, en­ged­jék meg, hogy el­ma­gya­ráz­zuk a dol­got.
  • Szerző: Ripost

Tehát még egyszer. Egymás mellett virágzik Horn Gyula és Orbán Viktor.

Jól érzik magukat, bőven teremnek virágot Budapesten a VIII. kerületben. Messziről érkeztek, de úgy tűnik, végleges otthonra leltek ott, ahol valaha A Pál utcai fiúk című regényben Nemecsek Ernőt belekényszerítették abba a bizonyos tóba…

A történet szálai messzire, Budapesttől 12 ezer kilométerre vezetnek, Szingapúrba a Cluny út 1. szám alá. Itt található ugyanis a világ egyik leghíresebb botanikus kertje, ahol már 90 éve, 1928-tól nemesítenek újabb és újabb orchideafajtákat.

Jackie Chan, Diana, aztán Horn meg Orbán

A szingapúri botanikus kert a világ egyetlen olyan trópusi kertje, amely elnyerte a világörökségi rangot, 101 hektáros mérete (hozzávetőleg, mint a Városliget) és a benne élő növények változatossága miatt is lenyűgöző látványosság.

Hibrid orchideák vagyis új fajták termesztése és kikísérletezése miatt is világhírűek, mára a világ legnagyobb és legtöbb változatot felmutató orchideagyűjteménye látható itt. Több mint hatvanezer példányt tartanak a park Nemzeti Orchidea Kert nevű részlegében.

Külön tanösvényt kaptak azok a hibridek, amelyeket hírességek, magas rangú diplomaták vagy uralkodók látogatása alkalmából róluk neveztek el. Van a VIP-orchideák között saját virága Elton John-nak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának is. Obama elnök után legutóbb Donald Trumpról neveztek el virágot, ami Szingapúrban egyértelműen a megbecsülés jele.

Ebben a megtiszteltetésben eddig mindössze két magyar politikus részesült, Horn Gyula 1997-ben és  tavaly Orbán Viktor. Két egyedülálló, sehol máshol a világon nem található különleges orchideafajtát neveztek el róluk annak emlékére, hogy magyar miniszterelnökként látogatást tettek a híres városállamban.
A névadás ünnepélyes aktusa. A kép jobb szélén a magyar miniszterelnökről elnevezett orchidea.
A névadás ünnepélyes aktusa. A kép jobb szélén a magyar miniszterelnökről elnevezett orchidea.

Az arra járó, orchideákat csodáló magyarok meglepődhetnek, amikor Erzsébet királynő, Diana hercegnő vagy Bush elnök virága után az Orbán Viktorról és Horn Gyuláról elnevezett növényekre bukkannak.

Hazajött a két virág

Magától értetődő volt, hogy a két különleges orchideafajtából Magyarországra is kerüljön egy-egy példány. 

Eközben a címlapon
A szingapúri botanikusok, ahogy más hírességek esetében is, készséggel segítettek. A Fűvészkert igazgatója, dr. Orlóci László, a neves szakember intézte a részleteket. Az anyanövényekről leválasztottak hajtásokat, s miután megerősödtek, elindultak a több mint 10 ezer kilométeres útra.
Dr. Orlóci László a Fűvészkert igazgatója. Jobbra "Orbán Viktor", balra " Horn Gyula". Hogy is lehetne másképp?
Dr. Orlóci László a Fűvészkert igazgatója. Jobbra "Orbán Viktor", balra " Horn Gyula". Hogy is lehetne másképp?

A leghíresebb és legrégibb magyar növénygyűjteményben, a Füvészkert üvegházában a legendás kaktuszgyűjtemény, az amazonasi és paraguayi óriási tündérrózsák közelében leltek otthonra az orchideák, amelyekről tudni kell, hogy eredetileg nem földben gyökerező, hanem fákon élő, a gyökereikkel is szintetizáló fajták. Ezért néhány példányt az üvegházban fákon helyeztek el, minél inkább az eredeti körülményeket biztosítva. Ez egyfajta vésztervet is jelent, ha ugyanis a cserepes példányokat bármi érné, a fákon élő hajtásokról a növény újra szaporítható.

És hogy mi a különbség Horn Gyula orchideája és Orbán Viktoré között? Természetesen két homlokegyenest különböző irányzatot képviselnek. A Horn-orchidea a nyolcvanas évek iskoláját jelenti a növénynemesítésben, a maga megszokott kékes-lilás színével. Az Orbán-virág viszont már a XXI. századot.

Jobb cserép: "Orbán Viktor," bal cserép "Horn Gyula"
Jobb cserép: "Orbán Viktor," bal cserép "Horn Gyula"
A teljes színskálát felvonultatja ez a növény, a rá eső fénytől is függ, hogy milyenek látjuk, nem beszélve egyedileg csavarodó különleges leveleiről.

Aki nem hiszi, járjon utána. Orbán Viktor és Horn Gyula, azaz a róluk elnevezett orchideák a jövő héttől a Füvészkertben Budapesten, a VIII. kerületben, az Illés utca 25.szám alatt mindennap reggel 9 és délután 5 között megtekinthetők.

18 acél pálmafa

A szingapúri botanikuskert érdekessége a 18 darab 50 méter magas acél pálmafa, amelyek függőleges kertként működnek, törzsüket kúszónövények, páfrányok, orchideák tízezrei díszítik.
A szuperfák belsejében éttermeket találunk, a koronájuk esővízgyűjtőket és napelemeket rejt. Az összegyűjtött napenergia szolgáltatja a mesterséges liget esti megvilágítását és zenével kísért fényjátékát és ezzel hűtik a két növényházat is. A két legmagasabb fát égi sétány, a Skywalk köti össze, az egyiknek a koronájában étterem üzemel.