RIPOSTER

Döb­be­ne­tes, mit vett fel éj­szaka Nóg­rád­ban a vad­ka­mera

Szi­rá­kon, az erdő szé­lén azért ál­lí­tot­ták fel a he­lyiek a vad­ka­me­rát, mert az utóbbi idő­ben túl sok tyúk tűnt el. Az asszo­nyok sze­rint egy éj­szaka por­tyázó állat okozza a bajt.

Mióta újra legalizálta magát Magyarországon a medve, bármi előfordulhat. Ráadásul az északra eső Nógrád megye közel van Szlovákiához, ahonnan bármikor átkeveredhet egy-egy vándorló példány.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Akadt, aki felvetette, hogy bizony, reális ez a veszély. Ám a helyiek mégsem medvére gyanakodtak Szirákon, hanem rókára! Állítólag igencsak elszaporodtak idén, egyre több rókalyukat fedeznek fel az erdőben. D. László azért állította fel kameráját egy ismert, erdőszéli lyukhoz, hogy felmérhesse a róka mozgását, megfigyelhesse, melyik irányban indul portyázni.

Volt nagy csodálkozás, amikor a derék László másnap ellenőrizte a felvételeket!

A kamera ugyanis nem volt tétlen éjszaka, de nem medvét és nem is rókát örökített meg. Hanem egy borzot!

A meglehetősen nagytestű példány éjjel 10 óra 17 perckor bukkant elő a korábban rókavárnak hitt borzvárból.

(Fotó: Ripost)
(Fotó: Ripost)

Körbeszimatolt, fordult egyet...

Fotó: Ripost
Fotó: Ripost

... majd elindult a falu felé portyázni.

Eközben a címlapon
Fotó: Ripost
Fotó: Ripost

A borz egész Európában elterjedt faj, az erdős területeket kedveli. Kb. 55-90 cm hosszú (ebből 20 cm a farok) és 7-17 kg súlyú állat. A hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények. Szőrzete jellegzetes mintázatú, hasa fekete, háta viszont ezüstszürke. Pofája fehér, rajta az orrától a szemén át a füléig húzódó fekete sávval. Alapvetően ragadozó, de gyümölcsökkel, gyökerekkel egészíti ki étrendjét. Kedvenc eledele a földigiliszta.