INSIDER

Bot­rány a tár­sas­ház­ban! Durva, mit mű­velt egy lakó a közös ud­va­ron

Forr­nak az in­du­la­tok egy budai tár­sas­ház­ban, ahol az egyik la­kó­társ úgy gon­dolta: ami közös, az az övé, ezért nemes egy­sze­rű­ség­gel ki­sa­já­tí­totta a la­kása előtti kert­részt. A nyo­ma­ték ked­véért ke­rí­tés­sel le­ke­rí­tette és le­la­ka­tolta, mire ki­tört a nép­ha­rag...
  • Szerző: Ripost

Szuperpanorámás telken áll az 52 lakásos társasház. Csodás, erdőszerű, lejtős kertet ölel körbe az épület. Az idilli környezetben azonban nincs béke.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
- Először csak egy hányaveti kerítéssel kanyarított ki egy szép nagy darabot a közös kertből a szomszéd, és erre még mindenki legyintett 

– nyilatkozott az egyik lakó.

„Csakhogy aztán saját teraszt rendezett be, noha ezt osztatlan közös tulajdonon csak megegyezéssel tehette volna. Úgy kezeli azt a részt, mintha az az ő kis kertes háza lenne. Komoly, lebetonozott alap került a korábbi tákolmány helyére, a kerítésre lakatot rakott, a terasza előtti területet pallókkal fedte le, és elvárja, hogy oda bizony be ne tegye a lábát senki!”

- Elzavarják a kertben játszó gyerekeket, előfordult, hogy elkergette a macskáját pórázon sétáltató lakótársat

Valaki egy vendégének szerette volna megmutatni a kertet, és rárivalltak, hogy ne is nézzenek abba az irányba, eszükbe ne jusson rálépni a pallóra.

Hiába merült fel több lakógyűlésen is, hogy ez jogszerűtlen és sértő, a közös képviselő nem foglalkozik vele, sokak szerint azért, mert

„legnagyobb cimborája” a lenti lakónak. Hiába hoztak határozatot, hogy a kerítést le kell bontani, a lakó nem volt rá hajlandó, végül az egyik tulajdonos megelégelte a dolgot, és a saját költségén lebontatta azt, hiszen még a fákat sem lehetett megmetszeni, hiába lógtak be az ágak az ablakok elé. Mostanra a lakat ugyan lekerült, a helyzet mégis változatlan: a kertet a lakó sajátjaként használja, oda belépni szigorúan tilos.

Eközben a címlapon

A földszinti lakó azonban nem érti, mi a baja a többieknek.

- Érthetetlen ez a felháborodás

– mondta a -nak.

„Csak az egyik oldalon van kerítés, mert bejártak a vaddisznók az erdőből. Ide bárki bejöhet, mi nem akadályozunk senkit. Egy ilyen szép helyen laknak ezek az emberek, és tényleg ez a legnagyobb bajuk?” – kérdezett vissza.

Inkább az a baj, hogy nem tartják rendben a kertet, mint én, aki a közös területet egyedül gondozom!

Hozzáteszi: ő már évek óta nem él ott, bérlők lakják a lakást, amelyet ráadásul most már árul. Valóban szerepel a hirdetések közt a lakás, igaz, az ingatlanról készült fotók alapján jól látható a honlapon, hogy külön hangsúlyt kap a pallókkal, kanapékkal kialakított, sajátnak tűnő kertrész a honlapon.

Kérdés persze, vajon mennyire tekintheti magáénak a területet az, aki ott privát holmikat tart, kerti bútorokkal rendezi be. A jogász szerint bárki leülhet a közös területen lévő székre, akárki használhatja a nyugágyat. A lakó nem tekintheti saját teraszának azokat a négyzetmétereket, melyeket berendezett. Kerítést felhúzni az osztatlan közös tulajdonon megegyezés nélkül jogellenes.

A lakat és a kerítés lekerült, a többiről nem tudok – válaszolta a kérdésére röviden a közös képviselő.