OTTHONKA

Alig van időd ta­ka­rí­tani? Így lesz min­dig tiszta a sző­nyeg!

Késő dél­utá­nig dol­go­zol, és még utána kel­lene ne­ki­áll­nod a ta­ka­rí­tás­nak. Egy-két trük­kel pár perc alatt el­in­téz­he­ted, hogy leg­alább a sző­nyeg min­dig tiszta le­gyen.

A szőnyeg a lakás egyik kritikus pontja. Egyrészt azért, mert könnyen koszolódik, másrészt pedig azért, mert jó okunk van tisztán tartani, ha nem akarjuk az egész lakásban széthordani a piszkot. Ráadásul a drága szőnyegek tartósabbak, és persze szebbek is, ha nem hagyjuk őket koszosan. Megfelelő ápolás nélkül ugyanis hamar elveszítik a színüket, és foszlani kezdenek.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

De vajon milyen gyakran kell szőnyeget pucolni? Ez sok tényezőtől függ, például attól, hányan laknak a családban, vagy van-e házikedvenc otthon. Átlagban két-három hetente érdemes rászánni egy fél órát. Ha viszont valami ráömlött, lehetőleg azonnal szedd ki a foltot, ne hagyd beleszáradni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Először is told félre a bútorokat, hogy a szőnyeg minden részéhez hozzáférj. Alaposan keféld át a szőnyeget, hogy a felesleges por eltűnjön. Ha foltos, akkor a foltokat is távolítsd el egy a szőnyeganyagára javasolt folttisztító szerrel. Nem kell mindezt kézi erővel csinálnod, egy jó porszívóval hamar megvagy – még jobb, ha van otthon egy szőnyeg- vagy kárpittisztító gép, de nélküle is meg tudod oldani az alapos tisztítást. Folttisztító szer híján a mosogatószer és víz keveréke is jó lehet, spricceld a szőnyegre, és dörzsöld át nedves szivaccsal Az ecet is többféle foltot kiszed, az étel- és gyümölcslé-foltokra például különösen jó.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A szőnyeg egyik széle mindig nagyobb strapának van kitéve, mint a többi. Ezek a részek természetesen extra tisztítást érdemelnek. Nedves kefével dörzsöld át az ilyen foltos, megviselt területeket. Ne használj túl sok vizet, és tisztítás után itasd fel alaposan a nedvességet, nehogy bepenészedjen a szőnyeg. Jó megoldás, ha időnként forgatod a szőnyeget, hogy minden sarka ugyanannyira kopjon.

Jó ötlet, ha egy időre kiteszed a szőnyeget a teraszra, vagy a kertbe, a napra. A napfény ugyanis kiirtja a baktériumokat, és a rossz szagot is megszünteti. 1-2 óra után fordítsd meg a szőnyeget, és napoztasd a másik oldalát is 1-2 órán keresztül. Vigyázz, ne legyen túl sokáig a tűző napon, nehogy kifakuljon a színe. Ha kertes házban laksz, kint is tisztíthatod a szőnyeget, így több helyed van hozzá, és nem a lakásban vered fel a port.