INSIDER

A kutyások állnak nyerésre a panelekben!

A legtöbb társasházban meghatározzák, hány kutya lehet maximum egy lakásban - de a Ripost kiderítette: a társasházaknak nincs joguk ilyen szabályt hozni! Úgy tûnik, a kutyások nyerésre állnak az állandó kutyaháborúban - de azért ők sem tehetnek meg bármit, a szomszédjogokra nekik is tekintettel kell lenniük.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Négy kutya van a szomszéd lakásban, ez elviselhetetlen! De sajnálom a szegény állatokat is 

- meséli a -nak a 42 éves K. Sándor, aki egy újpesti panelben lakik.

Követelni fogom a társasház közgyűlésén, hogy írjuk elő: egy lakásban csak maximum kettőt lehessen tartani!

Érthető Sándor indulata, de a kutyásoknak is vannak jogos érveik. Ha a kutyák jól érzik magukat, és nem zavarják a szomszédot, miért ne lehetne akár négy is egy lakásban?

Mindkét félnek igaza lehet, de ebben a konkrét esetben most Sándor vesztésre áll – legalábbis a jog szerint. Az érintett lakás ugyanis 70 négyzetméteres, a kutyák pedig kistestűek, amelyeknek a kormányrendelet minimum 10 négyzetméteres területet ír elő – ennél szigorúbb szabályt pedig a társasház nem hozhat!

Nem hozhatnának ilyen szabályt

Rengeteg társasházban szabályozzák, hogy maximum hány kutya lehet egy lakásban – ám ez jogellenes. A társasházak többsége ugyanis nem tartja be az Alkotmánybíróság döntését.

Eszerint egy kormányrendelet kimondja, hány négyzetméter kell hogy jusson egy kutyára, a társasház meg nem hozhat ennél szigorúbb szabályt. Ugyanez igaz a települési önkormányzatokra is! Mégis, teli az ország ilyen határozatokkal: ha a társasházi közgyűlés elfogadja a kutyatartás korlátozását, és ezt senki nem támadja meg bíróság előtt, az életbe lép, annak ellenére, hogy jogellenes.

Ha a többség megszavazza…

 „Ha a többség ezt szavazza meg egy közgyűlésen, és azt nem támadja meg senki, akkor – az Alkotmánybíróság döntése ellenére is – bekerül a házirendbe, hogy maximum egy vagy két kutya tartható. Mindig a tulajdonosi közösség a legfontosabb. Minél kisebb a közösség, annál nehezebb a döntés, hiszen ők kisebb területen vélhetően többet találkoznak egymással, míg egy 50 lakásnál nagyobb társasháznál kevésbé érinti a tulajdonosokat a másik.

Egy társasházat úgy kell elképzelni, mint egy mini államot. Hiába döntött úgy az Alkotmánybíróság, hogy közös képviselet vagy önkormányzat nem szabályozhatja a kutyatartást, ha egy közösség úgy dönt, hogy ők korlátozni akarják, és ők vannak többségben, akkor bekerül a házirendbe.

Mint ahogy fordítva is: egy olyan házban, ahol a kutyások vannak többségben, sosem fordulhat elő ilyen házirendi szabály. Ha eddig ez így jól működött, nem foglalkoznak az Alkotmánybíróság döntésével. A többség nem is tud róla. De, mivel magántulajdonban mindenki azt tart, amit akar, most már a felvilágosultabbak jöhetnek vele és lobogtathatják, és tehetnek ellene” – mondta Rózsa Attila budapesti közös képviselő a -nak.

A kutyások sem tehetnek bármit

Az ilyen társasházi szabályokat tehát a kutyások megtámadhatják. De jó, ha tudják: a kutyások sem tehetnek meg bármit! A kutyákat rendes körülmények között kell tartani, és rájuk is vonatkoznak az egyéb jogszabályok: ha a kutyák kárt okoznak vagy megtámadnak valakit, azért a tulajdonos a felelős, beleértve a liftek összepiszkítását is.

Akit pedig saját lakásában zavar a szomszédból érkező állandó kutyaugatás, az kérhet birtokvédelmet, és ekkor az önkormányzat illetékese helyszíni szemlét tart, felméri a kutya tartási körülményeit, s ha azt állapítja meg, hogy a kutya tartása ellehetetleníti a szomszédok életét, a gazda kötelezhető, hogy oly módon helyezze el a kutyáját, ami a környékbeli lakók nyugalmát nem zavarja.

Hogyan lehet kutyát tartani?

A kormányrendelet azt írja le, egy kutyára hány négyzetméter kell hogy jusson. Tartósan nem lehet kistestű kutyát 10 négyzetméternél, közepes testűt 15, nagytestű ebet 20 négyzetméternél kisebb területen tartani. Ha csoportosan tartják a kutyákat, egyenként legalább 6 négyzetméter akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Mindezt egy kormányrendelet szabályozza, a társasházi szabályozás vagy a helyi önkormányzati rendelet nem lehet ennél szigorúbb!

Kistestű eb: maximum 20 kiló

Közepes testű eb: 20-40 kiló

Nagytestű eb: 40 kilónál több

 

 

 

KERET

Ezt teheti, ha jogtalanul akarják elvinni kutyáját!

Van hová fordulniuk azoknak, akiknek a társasházában vagy településén jogellenes az állattartási rendelet. Először a helyileg illetékes kormányhivatalnál kell indítványozni, hogy indítsanak úgynevezett törvényességi felhívást. Ha ennek nem tesz eleget a társasház vagy az önkormányzat 30 napon belül, akkor a Kúria önkormányzati tanácsánál kell kezdeményezni az adott, helyi jogszabály felülvizsgálatot, ami 90 napot vehet igénybe.

 

címkék: