KEDVENC

10 étel, amit soha ne adj a ku­tyád­nak, ha nem aka­rod meg­mér­gezni

Azt hi­szed, hogy min­dent meg­ehet a ku­tyád, amit te is sze­retsz? Té­vedsz! Ami neked fi­nom­ság, szá­mára vég­ze­tes lehet.
címkék:
  • Szerző: A

Soha ne etesd a kutyádat csokoládéval! Alapvető hiba, de sajnos nem ez az egyetlen étel, amivel veszélybe sodorhatod kedvencedet.

Fotó: Pinterest

Mutatjuk a 10 legveszélyesebbet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Csokoládé

A csokoládéban található teobromin nevű stimuláns mérgező a kutyáknak. A teobromin mennyisége a különböző csokoládéfajtákban különbözik egymástól. A keserűcsoki tartalmazza a legtöbbet, a fehér csokoládé a legkevesebbet.

Fotó: Markovics Gábor

A teobromin a szívet, a központi idegrendszert és a veséket károsíthatja. A tünetek a csokoládéfogyasztás után 4-24 órával később lépnek fel a kutyáknál és a csokoládé mennyisége szerint különbözőek lehetnek.

2. Szőlő

A szőlőre és a mazsolára is oda kell figyelni. Fogyasztása veszélyes lehet a kutyáknak. A baj felismerése pedig azért nehéz, mert a tünetek csak 5 nappal később jelentkeznek.

Ha szőlőt és mazsolát fogyasztott kedvenced, a veséje felmondhatja a szolgálatot. Fordulj állatorvoshoz, ha úgy tűnik, hogy a házi kedvenced szőlőt evett.

Eközben a címlapon

3. Alkohol

Az alkohol az emberekre is mérgező hatású. Hányást, hasmenést, csökkent koordinációt, lehangoltságot, rángást, légzési nehézségeket, kómát, sőt halált is okozhat az állat esetében.

4. Koffein

Fotó: Pinterest

A koffeinnek hasonló a hatása, mint a csokoládénak. A kutyák éppúgy érzékenyek lehetnek a koffein hatásaira, mint az emberek. Nagy mennyiségben mérgezést okozhat.

5. Hagyma

A  kutyáknak és a macskáknak is mérgező. A nyugtalanító jelek a mérgezés után néhány nappal jelentkeznek és nem könnyen tudatosul, mi okozza az állat megbetegedését.

A hagyma minden formája beteggé teszi az állatot, beleértve a szárított, érett és főzött hagymát is, így különösen vigyázni kell a maradékok eltávolításánál.

Fotó: 123RF

A hagymacsalád gyomorproblémákat, bélzsugorodást okoz. Ez a vörös vérlemezek károsodásához vezet, így különösen fontos, hogy az állatokat távol tartsuk ettől az ételtől.

6. Makadámdió

A makadámdió kutyáknál gyengeséget, depressziót, remegést, hányást és a képességek csökkenését mutatja, a testhőmérséklet pedig hatására túlmelegedhet.

7. Xylit

A xylit egy mesterséges édesítőszer, amit cukor pótlására használnak, így cukormentes, diabetikus kalácsokban és diétás élelmiszerekben fordul elő. Ennek az összetevőnek a fogyasztása sok állatnál vércukorproblémákat okoz. Hatására halálos mértékben lesüllyed a vércukorszint. Már egész kis mennyiségben veszélyes lehet.

Fotó: 123RF

Tünetek: levertség, hányás, a koordinációs képességek elvesztése. Az állat képtelen  lábra állni és rohamai lehetnek. Halálos májbetegséghez és véralvadási zavarhoz is vezethet.

8. Főtt csont

A főtt csontok azért veszélyesek a kutyákra, mert a kis csontok törékenyek és széteshetnek. Fulladást okoznak, de az is lehet, hogy az emésztés során megakadnak és elzárják a beleket.

9. Tej

A tej és tejtermékek hányingert okozhatnak, mert a kutya szervezete nem tudja feldolgozni a laktózt.

10. Ibuprofen

A cukorral bevont gyógyszerek nagyon vonzók lehet a kutya számára. Ha feltételezed, hogy evett belőlük, rögtön fordulj állatorvoshoz.

Tünetek: hányás, hasmenés, gyomorvérzés, gyomorfekély és veseelégtelenség.

címkék: