UTAZÓMAJOM

10 el­ké­pesztő ér­de­kes­ség Gö­rög­or­szág­ról

Gö­rög­or­szág nem hiába a világ egyik leg­nép­sze­rűbb tu­risz­ti­kai cél­pontja. A cso­dás me­di­ter­rán szi­ge­tek, az ősi kul­túra, a vég­te­le­nül nyu­godt, ked­ves he­lyiek és az íz­le­tes éte­lek csak úgy vonz­zák a lá­to­ga­tó­kat.

Te is valamelyik görög szigetre készülsz a nyáron? Lepd meg a helyieket a felkészültségeddel. Összegyűjtöttünk pár érdekességet az országról.

Fotó: 123RF

1. Görögországban törvény írja elő, hogy minden 18 év feletti lakosnak kötelezően le kell adnia a szavazatát a választásokon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2. Görögország a világ harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő országa. Az ország még a mai napig rendelkezik a 13. századból származó olajfákkal.

3. Görögországnak nincs hajózható folyója, hiszen az ország közel 80 %-a hegyvidék.

4. Görögország a nyugati világ bölcsője, 7000 éve folyamatosan lakott terület, Athén pedig Európa egyik legrégebbi városa.

5. A lakosság 40 %-a a fővárosban, Athénban él.

6. Görögország több mint 2000 szigettel rendelkezik, melyek közül csak 170 lakott. Az ország legnagyobb szigete Kréta.

Eközben a címlapon

7. Görögország rendelkezik az EU kereskedelmihajó-flottájának 70 %-ával. Az országban törvény írja elő, hogy a hajók legénységének legalább 75%-ban görögnek kell lennie.

8. Görögország rendelkezik a legtöbb napsütötte órával Európában, az év 250 napján élvezhetjük a jó időt.

9. Görögország az egyetlen olyan ország a világon, ahol az egy évben érkező turisták száma a teljes lakosság kétszerese.

10. Görögország összes partszakasza több mint 14000 km-t tesz ki.  

Fotó: 123RF