Létrehozva: 2022.12.07.

Niedermüller tovább nehezíti az autósok életét

A két éve tartó erzsébetvárosi forgalomkorlátozási káosz eredményeképp Niedermüller Péter polgármester beadta a derekát, és "áthajtási pontokkal" könnyítene a helyi lakosok helyzetén. Ezzel párhuzamosan tovább akadályozza a nem kerületi autósok közlekedését - derült ki a VII. kerületi lakossági fórumon.

Szerző Metropol

Január 2-ától ismét változik a belső-erzsébetvárosi forgalom. Erről tartott lakossági fórumot Niedermüller Péter polgármester, Hajzer János, az EVIN parkolási üzletág vezetője és Sedlák Tibor erzsébetvárosi rendészeti igazgató múlt csütörtökön a Király utcai K11-ben.

A VII. kerület az elmúlt 2 évben hírhedtté vált a szélsőséges autós üldözés miatt. Niedermüller Péter „forgalomcsillapítási mintaprojektjének” keretében élhetetlen útvesztőt csinált Belső-Erzsébetvárosból. A Király utca–Nagykörút–Rákóczi út–Károly krt. határolta területen több egyirányú utca közepét megfordította, ami miatt az eddig jól járható, kisebb utcák azóta is folyamatos dugóban állnak. A helyiek 2 éve panaszkodnak arra, hogy a "Niedermüller-labirintus" miatt gyakran a saját lakhelyüket is csak óriási kerülőkkel tudják megközelíteni. Az értelmetlen korlátozások miatt - sokszor mások életét veszélyeztetve - az autósok tömegesen szabálytalankodnak.

Fotó: MTI

Újabb korlátozásokkal nehezítik a budapesti autósok életét

Niedermüller a lakossági fórum nyitányaként kiemelte, hogy a kezdeti cél az volt, hogy csökkentsék a kerületen átmenő forgalmat, csillapítsák a "nyomasztó légszennyezést", és biztonságosabbá tegyék szűk belvárosi utcákat. Ugyanakkor elismerte: bár az átmenőforgalom visszaesett, ez a helyi autósokat is kitérésekre, körökre kényszeríti. Ezért döntöttek úgy - két évnyi panaszáradat után -, hogy a legproblémásabb helyeken áthajtási pontokat hoznak létre, ahova csak áthajtási engedéllyel lehet behajtani (ami azonos a lakossági parkolási engedéllyel). A belső-erzsébetvárosiak számár így átjárhatóbb lesz a Wesselényi és a Dohány utca. Ezzel párhuzamosan olyan kulcsfontosságú utakon, mint a Dob utca, a Klauzál utca és a Király utca, újabb szakaszokat fordítanak meg, amivel onnan is hatalmas kerülőkre kényszerítik a nem kerületi autósokat.

 

Kik használhatják az áthajtási pontokat?

  • Automatikusan kapnak áthajtási engedélyt a belső-erzsébetvárosi lakossági, gazdálkodói és egészségügyi várakozási hozzájárulással rendelkezők.
  • Ugyancsak behajthatnak a mozgáskorlátozott kártyával rendelkezők, a kerékpárosok és a BKK buszok.
  • Aki albérletben lakik, kizárólag bérleti szerződéssel kaphat engedélyt (ezzel szemben a fórumon az hangzott el, hogy be is kell jelentkezniük az albérletbe állandó lakcímre, amit nincs főbérlő, aki engedélyezne).
  • A gazdasági tevékenységet folytatók csak akkor, ha bejegyzett székhelyük van a kerületben
  • Nem hajthatnak át: taxik, motorkerékpárok, robogók.
  • Ugyancsak nem hajthatnak be az áthajtási pontokra a Király utca VI. kerületi részén lakók. Azaz a páratlan oldalon lakók kapnak engedélyt, a páratlan oldalon lakók nem.

 

"Borzalmas lett a Síp utca"

A fórumon résztvevők közül többen is panaszkodtak az elterelések miatt az utcájukban megnövekedett forgalomra.

"Borzalmas lett a forgalomcsillapítástól a Síp utca" - panaszkodott egy ott lakó hölgy, mire Hajzer János elismerte, hogy a Síp és Holló utcáknak valóban "nagy a forgalomterhelése a csillapítás óta".

Az is kiderült, hogy hiába van valakinek rokkantigazolványa, attól azt a felszerelt kamerák még nem fogják látni, és simán feljelentik, ha behajt.

"Utólagos kezelésre lehet majd a rendőrség felé beadni" - hangzott el a megoldás.

Fotó: Facebook

A Külső-Erzsébetvárosiak ugyanúgy szívnak, mint a többi budapesti

Egy Külső-Erzsébetvárosiban lakó férfi Niedermüller szemére vetette, hogy a Nagykörúton kívül lakók nem kapnak áthajtási engedélyt, holott ők is kerületiek, és használják is a főbb utcákat. Azt a választ kapta, hogy pont ez az az átmenő forgalom, amit csillapítani akarnak.

Szerintem egy kerületünk van, nem kéne éket verni a lakosság közé. A lakosság több mint fele Külső-Erzsébetvárosban él

- dohogott a férfi.

 

"Azt fogják mondani, hogy a VII. kerület belső része meghalt"

Arról már korábban írt a Metropol, hogy a közlekedési korlátozások bevezetése óta Belső-Erzsébetváros lakóinak azzal is szembesülniük kellett, hogy jóval nehezebben tudnak taxit rendelni, és a futárok is ha tehetik, elkerülik a városrészt. Egy középkorú férfi - feltehetően helyi vállalkozók képviseletében - pont a házhoz szállítás ellehetetlenülését sérelmezte.

"Rengeteget kell kiszállítani a VII. kerületben, el sem tudják képzelni, hogy mennyit. Ha nem lehet normálisan közlekedni, mindenki azt fogja mondani, hogy a VII. kerület belő része meghalt, nem veszünk fel címet, mert nem is tudunk oda szállítani. Mindenki éhes marad, aki nem megy le a sarki boltba" - panaszkodott, és elmondta, akár fizetnének is a futárokat alkalmazó cégek a gyors áthajtásért. Utóbbira azonban nem volt vevő a kerület.

 

Főként a futárok miatt lesznek helyszíni ellenőrzések

Bár a rendelet január 2-ától hatályos, egyhónapos türelmi időt kapnak az autósok. Utána fix 30 ezer forintos bírsággal sújtják azt, akit rajtakapnak. Az áthajtási pontokon február végéig rendszámfelismerő kamerarendszert szerelnek fel, ami automatikusan megírja a feljelentést is. Helyszíni ellenőrzések is lesznek, főként a futárok miatt, akik gyakran segédmotoros kerékpárral közlekednek. Viszont a robogóról leszállva azt szabályosan át lehet tolni a lezárt szakaszokon.

 

Felkészül: Józsefváros

Niedermüller Péter egyik válaszában azt is elkottyantotta, hogy a szomszédos kerületekkel történt egyeztetések közben Pikó András, józsefvárosi polgármester elárulta neki: ő is tervez hasonló forgalomcsillapítást, ami leginkább a Palotanegyedet fogja érinteni.

 

Az Autóklub elnöke szerint is értelmetlenek a kerülőutak

A Metropol megkereste dr. Kovács Kázmér ügyvédet, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnökét, aki azt mondta, hogy már korábban is súlyos problémát okozott, az, amikor valaki Budáról kívánt Belső-Erzsébetvárosba menni, mivel csak jókora kerülővel érhette el a célját.

"Ez most feltehetően tovább fog romlani. Arról nem is beszélve, hogy a nagy kerülőutak jelentősen növelhetik a károsanyag-kibocsátást" - hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint a szabályozás nem jogszabálysértő, de értelmetlen, mivel éppen ellentétes hatást fog elérni a rendelet.

"Azt egyelőre nem tudni, hogy a kerületbe igyekvő szállítók milyen elbírálás alá fognak esni, mint ahogy az sem, hogy a taxisok miképp fogják kimagyarázni a külföldiek előtt, hogy miért csak hosszas kerülő után juttatták el az utast úti céljához" - húzta alá a szakember. 

 

Szerző Metropol

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden idők legnagyobb összeomlását produkálhatja a Paks

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett