BOZÓT

Szerző Ripost

3 hónapja

Karácsonynak megint nem sikerült megtartania egy ígéretét

A főpolgármester egyszerűen lepasszolta az állatvédelmet a kerületeknek.

Sokkoló és váratlan lépés a Fővárosi Közgyűlés döntése, miszerint ezentúl nem viseli gondját a fővárosi gyepmesteri telep állatainak. Maga Karácsony Gergely kampányolt ugyanis azzal az elképzeléssel, amit elsőként Tarlós István akart megvalósítani, hogy rendezik végre a fővárosi kóbor kutyák tartásának körülményeit, és szétválasztják a gyepmesteri funkciót a menhelyi ellátástól, biztosítva az átjárhatóságot és kielégítve az ebek tartási és mozgási igényeit. Ezt korábban egyébként a Vigyél Haza Alapítvány javasolta hatástanulmányában - írja a Metropol.

Fotó: MTI

Karácsony Gergely azonban, úgy látszik, megint szembe megy a saját ígéreteivel és félresöpri korábbi ígéreteit. Az általa vezetett főváros legutóbbi döntése kimondja: a kóbor kutyákat 15 nap után „átpasszolják” a kerületekhez. Ezzel a döntéssel megoldhatatlan feladat elé állítják a kerületi önkormányzatokat, de a civil szervezeteket is a Vigyél Haza Alapítvány vezetője szerint, hiszen náluk csapódik le a probléma és nincs forrásuk, kapacitásuk a feladat átvételére.

Az önkormányzatok nem képesek megoldani saját maguk ezt a problémát. Nekik nincsen menhelyük vagy olyan hely, ahol a kutyákat el tudnák helyezni. Ugyanakkor a fővárosban sincs olyan menhely, amelyiknek lennének szabad férőhelyei, hogy azokat a kutyákat el tudják helyezni, amelyeket a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) visszaad két hét után.  
Kérdés az, hogy ha most a kerületi önkormányzatok megállapodnak a FÖRI-vel, attól lesz-e több helyük? Csak pénz kérdése, és tudnak bővíteni majd? Akkor jobb helyük lesz a kutyáknak? Aggodalmam, hogy azokkal a kóbor ebekkel amelyek nem kerülnek esetleg sem a FÖRI telepére, sem az önkormányzatokhoz, újabb terhet tesznek majd a civil szervezetekre

– mondta el kérdésünkre a Vigyél Haza Alapítvány vezetője, aki hozzátette: további aggodalma, hogy az elvesztett, elkóborolt kutyákat nem találja majd meg a gazdájuk, nem lesznek nyomon követhetők.

Gyanítom, hogy a kerületi önkormányzatok Pest környéki, vidéki gyepmesteri telepekkel próbálnak majd megállapodni, és így a kutyák nem biztos, hogy ideális környezetbe kerülnek. Ráadásul csak két hétig keresheti a gazda az Illatos úton az elveszett kutyusát. A harmadik hét után nem tudom, hogy követhető lesz-e az, hogy hova kerül majd az elkóborolt eb. Tehát számomra kérdés, hogy hol és hogyan keresheti meg egy budapesti lakos a kedvencét, ha az elkerül egy Pest környéki gyepmesteri telepre, amelyik maximum felteszi a kutyát a saját honlapjára

–  hangsúlyozta Óvári András, akitől azt is megtudtuk, hogy körülbelül ezer eb kerül a főváros gyepmesteri telepére évente, és a feladathoz rendelt költségvetés becslése szerint évi többszáz millió forint.

Fotó: Penovác Károly

A Városháza takarékoskodást emlegetett, ezért passzolnák át a gyepmesteri feladatokat. Az új gyakorlatot már január 1-től bevezetnék Karácsonyék, de eddig igen bizonytalannak tűnik a döntés gyakorlati kivitelezése. Szomorú, hogy a kóbor kutyák helyzete hosszú idő óta rendezetlen, miközben a megoldás már megszületett.

Évek óta szorgalmazzuk, hogy váljon szét a gyepmesteri és a menhely funkció, illetve, hogy legyen a budapestieknek – akár független, nem a város kezelésében – egy olyan menhelye, ahová 15 nap után a kutyák átkerülhetnek, ahol lehet őket szocializálni, nevelni, gondoskodni róluk, akár önkéntesek segíthetnek az örökbefogadásnál. Ahol van zöldterület, hiszen az Illatos úton 94 férőhely van változatlanul, sok-sok éve. A területen terjeszkedni nem tudnak. Zöldterület nincs, a kutyákat nem lehet kiengedni

– mutatott rá a problémára Óvári. 

A Vigyél Haza Alapítvány hatástanulmányt is készített, amit megküldtek az illetékeseknek, de eddig nem történt semmi azon kívül, hogy a 20219 őszén, a főpolgármesteri kampányban mentett kutyákkal fotózkodtak fővárosi politikusok, például Karácsony Gergely is. Akkor aktív volt az érdeklődés és a cselekvési vágy, ami a választások után rögtön alábbhagyott. Remélhetőleg nem a 2024-es önkormányzati választáskor kerül újra terítékre az elkóborolt budapesti kutyák helyzetének rendezése. 

Bár alapítványunknál is van baloldali és jobboldali kennelsor, a kutyák nem politizálnak. Ők csak egy szerető, végleges gazdit szeretnének. Mi mindenkit szívesen látunk, aki segít, de csak javaslatot tudunk tenni a városvezetésnek, legyen bármilyen pártállású, nincs eszközünk másra. Alapítványunk bárkivel szívesen együttműködik, aki a jó cél érdekében a végleges, megnyugtató megoldást keresi, elősegíti

 – szögezte le Óvári András. 

A megoldáshoz azonban jelenleg minden eszköz a fővárosi vezetők és Karácsony Gergely kezében van. Ők pedig egyelőre nem a kóbor kutyák érdekei alapján döntöttek.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, miért nincs pénze a Fekete Vonat rapperének

origo.hu

Putyin elmondta, meddig fog harcolni Oroszországgal a Nyugat

borsonline.hu

Ezzel az olcsó házipraktikával csillogni fog a leégett serpenyő

ripost.hu

Óriási árcsökkenést jelentett be az ALDI a legnépszerűbb termékekre

mandiner.hu

Ezt a képet soha nem akarta látni a Liu fivérekről, végleg eldőlt a két klasszis sorsa

travelo.hu

Nagy bulit csapnak a Hortobágyon méneskihajtással, pásztorokkal, jószágokkal

sonline.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. Kereskedelmi Tanácsadó munkatársat keres

ripost.hu

"Akiket elrabolnak, soha többé nem kerülnek elő" - Ördög Nóra félelmetes beszámolója az Ázsia Expressz helyszíneiről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Könyörtelen késelés, életfogytig tartó börtönre ítélték a 16 éves fiút

POLITIK

Ezeknek az élelmiszereknek csökkent jelentősen az ára...

POLITIK

Beindult az árverseny a hazai boltokban

POLITIK

Most a NAV lép a guruló dollárok ügyében.

POLITIK

Nyomoznak a DK politikus ügyében

POLITIK

Egy fontos ipari üzemet foglaltak el az oroszok

POLITIK

Nem ment át az orosz javaslat az ENSZ Biztonsági Tanácsán

POLITIK

Egyre ijesztőbb. Speciális rakétát lőttek ki az oroszok