Létrehozva: 2022.07.15.
Módosítva: 2022.07.21.

Miden pozíciót elveszít Jakab Péter

Újabb pozíciót veszített el a bukott pártelnök.

Szerző Ripost

A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja pénteki ülésén Jakab Péter helyére a frakció vezetőjének megválasztotta Lukács László Györgyöt, egyúttal általános frakcióvezető-helyettesnek Brenner Kolomant, frakcióvezető-helyettesnek Sas Zoltánt. A pénteki ülésen ezek mellett megköszönték Jakab Péter frakcióvezetőként végzett munkáját, tevékenységére képviselőcsoportukban továbbra is számítanak.

Fotó: Facebook

Jakab Péter még június elején mondott le a párt vezetéséről, mivel az új elnökség megvonta tőle a támogatást. Pedig a választási vereség ellenére májusban még gyorsan újraválasztották Stummer Jánossal szemben, de ezek után sem állt vissza a nyugalom a pártban, aminek 10 fősre zsugorodott a frakciója a parlamentben, és ezzel együtt a költségvetési támogatása is megfeleződött. Azóta a párt elnöke Gyöngyösi Márton EP-képviselő lett.

Jakab Péter viszonya saját pártjával a tavaszi országgyűlési választások óta elmérgesedett, először a párt elnöki pozíciójáról volt kénytelen lemondani, később aztán a frakcióvezetői tisztségéből is eltávolították. Most minden jel arra mutat, hogy Jakab Péter saját pártot kíván alakítani, a Nép pártján névvel.

Hetek óta kering a hír, hogy Jakab Péter a Jobbik elhagyására és új párt alapítására készül. „Körülbelül 200 százalék, hogy Jakab Péter saját pártot alapít” – jelentette ki egy név nélkül nyilatkozó jobbikos politikus, aki úgy vélte, ennek hátterében nem feltétlenül a politikai racionalitás, hanem inkább a személyes sértettség munkál – írta meg a Népszava.

A pletykák alapját az adta, hogy néhány napja kiderült, Jakab Péter új közösségi oldalt üzemeltet. A Zöld Válasz Egyesület platformja már inaktív volt 2019 óta, egészen mostanáig, hiszen a jelek szerint azt a Nép Pártján címmel Jakab Péter újra aktivizálta azt. A civil szervezet mögött amelynek a tulajdonába volt az oldal, a Magyar Nemzet információi szerint nem más áll, mint Nunkovics Tibor, a Jobbik pártigazgatója.

Hullanak a „politikai nagyvadak” az ellenzéki pártoknál – írta Facebook-oldalán Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki fotón a bejegyzés alá Jakab Péter képét csatolta, az év bukása címkével. 

A bejegyzésben elmondta: „Hosszú április 3-ánk van. Bő 3 hónap alatt ugyanis szinte minden ellenzéki párt vezetőjét leváltották vagy visszaléptették. Egy valaki azonban dörzsölheti a tenyerét: Gyurcsány Ferenc a mai napig a DK elnöke és vezetője, aki 11 év alatt leszámolt az ellenzéki vetélytársainak 100 százalékával.” Szánthó Miklós úgy folytatta, a 2030-as - senki által meg nem pályázott - olimpia bojkottjára felhívó, korábban a napelemeket az atomerőművekhez hasonlító, az elektromos rollert lefürdető Fekete-Győr Andrásnak júliusban szóltak, hogy többé nem kell vezetnie a Momentum frakcióját, így csaknem 1 hónapig örülhetett a pozícióval járó többletbevételnek. Ezzel nemcsak parlamenti, de Momentumon belüli pozíciói is meggyengültek, helyét pedig a méltán híres Gelencsér Ferenc vehette át úgy a pártelnöki, mind a frakcióvezetői székben – fogalmazott.

Szánthó Miklós úgy folytatta, az érdemi társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, a Gyurcsány-listán azonban jó helyeket kapó Párbeszédes politikusok körében is komoly változások történtek. Szabó Tímea és Karácsony Gergely is levonták a kellő következtetéseket a sorozatban negyedik kétharmados vereség után, és lemondtak társelnöki pozícióikról.

Az Alapjogokért Központ igazgatója hozzátette: az egykor szebb napokat látott MSZP-ben is tektonikus változások indultak el: Tóth Bertalan lemondott társelnöki tisztségéről, pedig a következetességéről ismertté vált politikus április 6-án még azt mondta, hogy fel sem merült a távozása.

Szánthó Miklós a bejegyzés végén felhívta a figyelmet: „Az ellenzéki roncsderbi utolsó, mindenkinél magabiztosabb állva maradt bástyája Jakab „nem fogok Gyurcsánnyal egy listán szerepelni” Péter volt egészen a mai napig. Pártelnökként ugyan tovább húzta a Jobbik élén, mint Tóth Bertalan az MSZP-ben, azonban a párt elvesztett 600–700 ezer szavazójáért végül az igencsak rugalmas gerinccel rendelkező bőrdzsekis Jakabnak kellett elvinnie a balhét. Pedig Jakab előtt fényes karrier állt: ahol valódi választáson elindult, ott mindig kikapott, saját választókerületében sem tudott soha a Fidesz–KDNP kihívóival szemben sikereket elérni. Lassan azonban minden és mindenki a helyére kerül.”

A kata-változások miatt egyes rétegekben kialakult elégedetlenséget egyáltalán nem tudták meglovagolni a baloldali pártok, a megmozdulás résztvevői kifejezetten elzárkóztak az ellenzéki képviselőktől, és mivel korántsem egységesek, a tüntetések gyorsan elhaltak.

A kata-változások miatt indult tüntetések már lecsengőben vannak, és az jól látszik, hogy az elégedetlenek megmozdulásaiból a baloldal nemhogy kamatoztatni nem tudott, hanem több képviselőjük ismét nevetségessé vált.

Azt lehet mondani, hogy erre az eseménysorra is igaz, egyszer volt Budán kutyavásár, ez nem a netadós tüntetés, amit sokan reméltek a baloldal részéről – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Ez egy spontán szerveződött elégedetlenségi megmozdulás volt, amire az ellenzéki pártok megpróbáltak felkapaszkodni, de a tüntetők nem kértek belőlük. Jakab Pétert hazaküldték, de Hadházy Ákost sem látták szívesen, aki szomorúan szemlélhette, amint a dinnyehéj elúszik a Dunán.

Azt a szervezők gyorsan egyértelművé tették, hogy a baloldali politikusok megjelenésének nem örülnek, amit a résztvevők úgy fejeztek ki, hogy az influencer politikusokból nem kérnek. 

A baloldal ugyan szeretett volna kormányváltó hangulatot felfedezni, ám a Nézőpont Intézet legfrissebb, kedden megjelent pártpreferencia-kutatása szerint a kata módosításának nincs hatása a pártpreferenciákra: a kormánypártok támogatottsága stabil, az ellenzéki pártok még mindig válságban vannak. 

A baloldal megpróbálta meglovagolni az elégedettlenséget, megpróbálta őszödi beszédként eladni a történteket, ám ismét felsült, ami egyértelműen azt támasztja alá, hogy változatlanul ellenzékváltó hangulat van – szögezte le Kiszelly Zoltán. A kormánnyal elégedetlenek sem kérnek a bukott baloldalból. A Nézőpont Intézet friss kutatása is azt mutatja, hogy az ellenzék nem tud tőkét kovácsolni ezekből az intézkedésekből. A bizonytalanná váló embereket képtelenek megnyerni maguknak.

Az elemző szerint az érintettek egyáltalán nem egységesek, ezért is haltak el a tüntetések.

Az első indulatok után egyre többen az átgondolt megoldást keresik, a könyvelőjükkel konzultálnak, és akik első felbuzdulásra külföldre akartak menni, azok egyre inkább szembesülnek a ténnyel, hogy még mindig a magyar adók a legalacsonyabbak az Európai Unióban – összegzett Kiszelly Zoltán.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok