Létrehozva: 2022.05.13.

Bódultak és agresszívak: Hajléktalanok lepték el a II. János Pál pápa teret - Fotók

Ahogy itt a jó idő, tömegesen költöztek ki Józsefváros tereire a hajléktalanok. Élhetetlenné váltak a „Nyócker” terei és parkjai.

Szerző Ripost

A szeméthegyek között életvitelszerűen élők tömege mutatja: jogosan háborognak a helyi lakosok Pikó András VIII. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester hajléktalanpolitikája miatt. Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a közterületen élő fedél nélküliek száma Budapest belső kerületeiben. A fővárosban regisztrált 6000 hajléktalan éjszakánként mindössze néhány budapesti kerületben van elosztva a különböző, nagyobb méretű hajléktalanszállók között. Ezek többsége a belső és kevésbé tehetős kerületekben található. A fedél nélküliek napközben az eredetileg a helyi lakosok pihenését szolgáló parkokban és közlekedési csomópontokban vernek tanyát, sokan pedig életvitelszerűen laknak a közparkokban, gyakran agresszíven kisajátítva a „területüket”. Bódultan alvó emberek fekszenek nappal a padokon, a bokrokban, a kapualjakban, mások a parkokban zaklatják a lakókat.

 

II. János Pál pápa tér – 25 hajléktalan költözött be

Az elmúlt egy évben a Metropol már többször írt a téren tapasztalható élhetetlen körülményekről és az elkeseredett lakókról. A helyzet azóta sem változott: a helyiek a lakásukból kilépve azonnal gyomorforgató fekália- és vizeletszaggal szembesülnek. A teret ellepik a bódult állapotban fűben fekvő, vagy épp az arra járókat vegzáló hajléktalanok: a parkban és a padokon többnyire 20-25 ott élő tartózkodik.

Fotó: Metropol
Fotó: Metropol
Fotó: Metropol

Keleti pályaudvar – Nem lehet leülni a padokra

Fotó: Metropol
Fotó: Metropol
Fotó: Metropol

Teleki László tér – Elfoglalták az üres rollerparkolót

Fotó: Metropol

Petíciót indítottak az elkeseredett VIII. kerületi emberek

Úgy tűnik, betelt a pohár a józsefvárosiaknál, mivel elegük van a kerületet ellepő, agresszív hajléktalanokból, valamint a kerület és a főváros vezetéséből, akik nemcsak, hogy nem tesznek semmit a probléma kezeléséért, de támogatják is a fedél nélküliek tömeges beáramlását Józsefvárosba. A lakók ezért petíciót indítottak, amelyben a hajléktalanellátás teljes átalakítását követelik Budapesten. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy az „nem a hajléktalan emberek ellen szól, hanem a katasztrofális közterületi állapotok, a vállalhatatlan minőségű, embertelen hajléktalanellátás és a fejüket a homokba dugó, a választóikat semmibe vevő városvezetőkkel szemben akar fellépni”. A józsefvárosiak egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a helyi lakosok igényeit soha többé ne hagyja figyelmen kívül, és „a néhány kerületben összpontosuló, rothadó, lepusztult tömegszállások” helyett arányosabban osszák el a rászorulókat az ország egész területén. A petíció szövegét 107 illetékes személynek küldtek el, köztük Pikó András VIII. kerületi polgármesternek és Karácsony Gergely főpolgármesternek.

A petíciót itt lehet aláírni.

 

Tavaly óta nem tesz semmit a kerületi vezetés a tér biztonságáért

A Metropol tavaly májusban már felhívta a figyelmet a II. János Pál pápa téren uralkodó elképesztő állapotokra. A város szívében lévő park már akkor a részeg, drogos hajléktalanok tanyája volt. Az ott lakók beszámoltak róla, hogy a beköltözők nemcsak hangosak és büdösek, de agresszívak is: gyakran káromkodva provokálják a békés embereket, és tönkreteszik a gyönyörű parkot. Egy ott élő elmondta: rendszeresen mindenki szeme láttára piszkítanak a parkos részekre. A helyiek egyetértettek abban, hogy a régi vezetés jobban figyelt a hajléktalanokra, többet ellenőriztek a közteresek.

 

Újbudán is romlik a helyzet

Bár sokan azt gondolják, hogy csak a pesti oldal problémája a hajléktalanhelyzet, mostanában többen felhívták a figyelmet arra, hogy a XI. kerületben is egyre több megállót és közparkot vettek birtokba az életvitelszerűen ott élők. A Metropol fotósa itt is minimális kereséssel talált rá példát kedd délelőtt.

Fotó: Metropol

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Folyton hányt, és halálfélelme volt, nem bírta tovább a 25 éves sportoló

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert